Contrar tendintei globale de orientare către impozitarea indirectă, un sondaj publicat de către KPMG International indică faptul că societătile comerciale nu pot tine pasul cu acest ritm alert. Potrivit documentului intitulat ”Studiu comparativ în materie de TVA pentru anul 2012”, societătile comerciale alocă în continuare resurse insuficiente domeniului TVA, acesta fiind de asemenea gestionat si evaluat necorespunzător.

Schimbarea modelelor de afaceri, amplificarea fenomenului de globalizare, transformarea functiilor departamentului financiar si dinamica modificărilor legislative exercită o presiune din ce în ce mai mare asupra managementului din domeniul TVA. Riscurile implicate de neîndeplinirea obligatiilor declarative, dar si provocările din domeniul TVA sunt într-o continuă crestere, mai arata oficialii companiei de consultanta.

• 63% dintre societătile comerciale multinationale nu au o persoană responsabilă la nivel global specializată în domeniul TVA. Astfel, întrebarea care apare este următoarea: cine este persoana responsabilă pentru gestionarea acestor obligatii fiscale complexe si semnificative din punct de vedere financiar, ce determină aparitia multor provocări si dacă respectiva persoană are resursele si aptitudinile necesare?

• Majoritatea societătilor – 59% – au între 1 si 10 angajati cu normă întreagă (sau echivalentul acestora) specializati în domeniul impozitării indirecte la nivel global si un sfert dintre subiectii chestionati nu au niciun specialist în domeniul TVA, angajat cu normă întreagă. Având în vedere faptul că nivelul fluxurilor de numerar în materie de TVA pe care societătile comerciale multinationale le gestionează variază între 1 si 10 miliarde de dolari, o concluzie ar putea fi aceea că sunt alocate resurse insuficiente în acest sens.

• Doar 32% dintre subiectii chestionati au caracterizat politicile din domeniul TVA ca fiind foarte bune sau excelente. Mai mult, doar 20% dintre respondenti au calificat procesul de implementare al acestor politici ca fiind unul foarte bun sau excelent. Astfel, ar reiesi faptul că cei mai multi agenti economici nu reusesc să ajungă la nivelul la care ar trebui să se situeze din acest punct de vedere.

În ceea ce priveste investitiile viitoare în managementul specializat în domeniul TVA, 39% dintre respondenti au considerat prioritare investitiile în procese, 35% au considerat prioritare investitiile în tehnologii si 26% dintre respondenti au considerat prioritare investitiile în capitalul uman. Implementarea unor investitii optime în această sferă va avea un rol fundamental, având în vedere sporirea atributiunilor departamentelor de impozite indirecte – acestea variind între preîntâmpinarea unor noi obligatii în materie de TVA, coordonarea mai multor inspectii în materie de TVA, reprezentarea agentilor economici în fata autoritătilor fiscale din diverse state si oferirea unor servicii de asistentă fiscală ce aduc valoare adăugată si sunt adaptate afacerilor ce se extind rapid.

”Având în vedere situatia la nivel global, putem afirma că, cel putin din punct de vedere al managementului TVA, societătile românesti au un drum foarte lung de parcurs. Marea majoritate a societătilor comerciale multinationale au, în medie, doar o persoană alocată cu normă întreagă care să acopere obligatiile fiscale, inclusiv TVA, în timp ce multe alte societăti nu au nicio persoană alocată cu normă întreagă pentru taxe”, afirmă Ramona Jurubită, Partener si Lider al Departamentului Impozite Indirecte din KPMG România. ”Având în vedere că trendul la nivel global, dar si în România, este îndreptat către impozitarea indirectă, este recomandat ca societătile să analizeze cu atentie modalitatea de gestionare a departamentului de taxe, inclusiv a TVA.”