Zacamantul de cupru NU a facut obiectul evaluarii in cazul Cupru Min. Obiectul evaluarii a fost patrimoniul firmei: activele, utilajele samd. De asemenea, a mai facut obiect al evaluarii si licenta de exploatare sau autorizatia lor, daca doriti. Zacamantul apartine Statului, care ia redevente de pe urma lui. Nu avem nimic sa ne reprosam, raportul nostru a fost verificat si totul a fost ok", a declarat pentru HotNews.ro Lidia Candea, directorul firmei Evaluar din Alba Iulia, care a realizat evaluarea Cupru Min. Potrivit directorului citat, "Evaluar" se afla in piata evaluatorilor de circa zece ani, timp in care a mai lucrat pentru MECMA, fiind agreata oficial in acest sens. Compania a realizat un profit de circa 10.000 de euro in 2010, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor, la o cifra de afaceri de circa 70.000 de euro.

Compania a realizat un profit de circa 10.000 de euro in 2010, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor, la o cifra de afaceri de circa 70.000 de euro.

  • Cifra de afaceri a pietei de evaluare din Romania este estimata la circa 25 milioane de euro anual, din care evaluarile de companii reprezinta circa 10%, adica 2,5 milioane de euro. Alti 10% sunt reprezentate de evaluarile de bunuri mobile, diferenta fiind reprezentata de evaluari ale proprietatilor imobiliare.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a explicat de ce privatizarea Cupru Min era necesara si de ce reprezinta un succes. Concentratia foarte mica de cupru din steril, doar 0,3%, care nu poate fi exploatata decat cu ajutorul unei tehnologii moderne, durata mare de exploatare a sterilului precum si un pret triplu obtinut la licitatie fata de cel de pornire a transformat privatizarea Cupru Min intr-un real succes in viziunea premierului. Acesta a amintit "ca si un alt liberal ca el", Varujan Vosganian, a incercat de doua ori sa privatizeze compania pe o suma mult mai mica dar n-a reusit din cauza conditiilor impuse in contract. "Am dovedit pentru prima data ca putem privatiza si fara comision", a sintetizat seful Guvernului.

"Concentratia de cupru (n.r. din halda ramasa acolo, steril amestecat cu minereu de cupru, rezultata in urma exploatarii minereului de cupru) e foarte mica, 0,3%, ceea ce face ca pentru zacamantul exploatat la suprafata sa fie nevoie de o tehnologie foarte buna pentru a putea obtine profit. In comunism era o limita foarte mare de exploatare, dar se atingea putin, iar tehnologia sovietica de atunci o avem si azi. Minereul de acolo a fost trimis la combinatul de la Zlatna care intre timp a fost vandut la fier vechi. Ploile au scos la suprafata cuprul si Arieselul a fost poluat serios. Aveam nevoie de o tehnica noua care poate sa scoata acele 0,3% procente de cupru si sa asigure normele de mediu", a mai spus primul ministru.