Elvetia si Germania au semnat un nou tratat privind evaziunea fiscala, insa acesta risca sa fie amenintat de deputatii germani de Opozitie, relateaza BBC. Daca va fi aprobat, intelegerea poate aduce Germaniei 10 miliarde de euro, estimeaza ministerul de finante german.

Intelegerea este ultima etapa dintr-o disputa de lunga durata cu privire la cetatenii de nationalitate germana ale caror venituri sunt plasate in bancile din Elvetia. Inca este neclar cat de multi germani isi tin banii in bancile din Elvetia.

Acordul initial a fost intarziat dupa ce camera superioara a Parlamentului german a solicitat impunerea unor conditii mai stricte asupra evazionistilor fiscali.

Insa, desi au fost facute unele modificari, liderul Partidului Social Democrat din Germania, Sigmar Gabriel, a precizat ca acordul nu va trece si a doua oara pentru ca membrii partidului nu vor participa la vot.

El a spus ca acordul lasa evazionistilor prea mult timp pentru a-si muta activele intr-un alt paradis fiscal.

"Principala problema a ramas nerezolvata - evazionistii vor scapa fara a fi pedepsiti", a adaugat Sigmar Gabriel.

In urma acestei intelegeri, germanii care au active nedeclarate in Elvetia nu vor plati penalitati, insa acestia trebuie sa faca o singura plata catre fiscul german a carei valoare este cuprinsa 21-41% din valoarea activelor. Aceasta cota este mai mare decat intervalul propus initial, de 19-34%.

Bancile din Elvetia sunt supuse unei presiuni internationale crescande de la inceputul crizei financiare, guvernele straine incercand sa recupereze taxele. Planul presupune ca, in viitor, autoritatile elvetiene sa calculeze si sa transfere in Germania platile fiscale datorate.

Elvetia a garantat plati minime de 2 miliarde de euro, insa oficialii germani au afirmat ca se asteapta ca platile sa reprezinte 10 miliarde de euro sau chiar mai mult anul viitor. De asemenea, autoritatile germane ar putea avea un acces mai larg la informatiile privind conturile cetatenilor germani din Elvetia.