Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău i-au trimis în judecată pe directorul general al Leumi Bank Romania, pe vicepresedintele executiv Manfred Rauchwerger si pe Nina Negoita- director de insolvenţă şi membru al Comitetul de credite. Cei 3 sunt acuzati de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, participaţie improprie la infracţiunea de acces, fără drept, la un sistem informatic. Oficialii bancii au declarat pentru HotNews.ro ca banca a respectat normele si regulamentele bancare, actionand in limitele impuse de legislatia in vigoare. "Bank Leumi Romania, prin reprezentantii sai, va oferi justitiei intregul suport pentru conturarea corecta a cazului", au mai spus acestia.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: la data de 21 februarie 2007, inculpaţii Manfred Rauchwerger, Laurenţiu Mitrache, Ion Popovici şi Nina Negoiţă, în virtutea funcţiilor de conducere deţinute în cadrul BANK LEUMI ROMÂNIA, i-au cerut unui funcţionar bancar din cadrul Sucursalei Bacău a aceleiaşi bănci să blocheze sumele de bani existente în conturile aparţinând părţii vătămate şi să storneze suma de 1.182.476,30 euro existentă în contul părţii vătămate, cu consecinţa privării părţii vătămate de această sumă.

Funcţionarul bancar a pus în aplicare fără vinovăţie această dispoziţie, care a fost dată de inculpaţi prin depăşirea atribuţiilor de serviciu ce le reveneau atât ca membri ai Comitetului de Credite cât şi ca organe de conducere ale băncii cât şi prin încălcarea normelor legale şi contractuale. Aceşti bani proveneau din vânzarea de către partea vătămată a unui teren situat în intravilanul municipiului Bacău iar suma achitată de către cumpărătorul persoană juridică cu titlu de preţ a fost obţinută printr-un credit ipotecar de la aceeaşi bancă ai cărei reprezentanţi au constatat, ulterior virării sumei de 1.182.476,30 euro în contul părţii vătămate, că una din firmele implicate era în procedură de insolvenţă.

Ulterior, partea vătămată şi cumpărătorul terenului au convenit anularea efectelor contractului de vânzare cumpărare astfel că partea vătămată a redevenit proprietarul terenului. Partea vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 815.000 euro reprezentând banii plătiţi cumpărătorului pentru rezilierea contractului şi daune morale. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bacău.

Laurentiu Mitrache a fost presedinte al Volksbank Romania, numit apoi (in 2006) in postul de director general (CEO) al Eurom Bank, care a devenit ulterior Leumi Bank. Mitrache a parasit echipa Volksbank la jumatatea anului 2006, dupa ce se aflase la conducerea bancii timp de trei ani. Locul sau la conducerea Volksbank a fost luat de Gerald Schreiner, care ocupase pana atunci postul de vicepresedinte. In mai 2006 israelienii l-au adus in echipa de conducere a bancii pe Manfred Rauchwerger, care a preluat functia de senior director general adjunct.