Austriecii de la Volksbank au raportat o pierdere de 1,35 miliarde de euro in 2011, mai mare decat estimarile anterioare care nu depaseau 1,2 miliarde de euro, potrivit cifrelor oficiale publicate joi. Cauza este strans legata de activitatea din Europa de Est a Volksbank si in special de cea din Romania si Ungaria. Banca rusa de stat Sberbank a preluat Volksbank International (VBI), insa operatiunile din Romania au fost excluse din tranzactie. Raportul face numeroase referiri la operatiunile bancii din Romania.

Banca rusa de stat Sberbank a preluat Volksbank International (VBI), insa operatiunile din Romania au fost excluse din tranzactie. Raportul face numeroase referiri la operatiunile bancii din Romania.

VBI inglobeaza operatiunile Volksbank din afara Austriei, din Romania, Cehia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina si Bosnia si Hertegovina.

Divizia din Romania are cea mai mare pondere in activele companiei, de 4,7 miliarde euro la sfarsitul lunii martie, fiind urmata de Cehia (2 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde euro) si Slovacia (1,4 miliarde euro).

Astfel, dupa excluderea diviziei din Romania, operatiunile cumparate de Sberbank au active totale de 8,9 miliarde euro, 311 de sucursale si circa 4.000 de angajati pe noua piete, potrivit Bloomberg.

Reamintim ca, potrivit presei austriece, Sberbank nu ar fi interesata de Romania din cauza pietei lipside de lichiditati si a relatiilor proaste intre cele doua state.

Austria a naţionalizat două bănci după prăbuşirea Lehman Brothers. Statul a fost nevoit să preia Kommunalkredit Austria de la Volksbank şi Dexia, în noiembrie 2008, şi Hypo Alpe-Adria Bank International în decembrie 2009. Criza datoriei suverane, care este în creştere, în special prin deprecierea activelor (în Grecia), precum şi evoluţiile din România şi Ungaria, sau a rezultatelor ÖVAG în 2011, a declarat într-un comunicat al băncii, parţial naţionalizată în februarie.