"Pana la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a unui act normativ prin care sa fie modificat plafonul cifrei de afaceri pana la care se aplica regimul special de scutire de la plata TVA pentru intreprinderile mici, se vor aplica in continuare prevederile nationale in vigoare in prezent, potrivit carora plafonul in discutie este de 35.000 euro la cursul de schimb de la data aderarii, respectiv de 119.000 RON", se arata intr-un comunicat remis vineri HotNews.ro din partea Ministerului Finantelor Publice.

Potrivit prevederilor actuale in domeniul TVA, persoanele impozabile cu sediul activitatii economice in Romania care realizeaza o cifra de afaceri inferioara plafonului de 35.000 euro calculat la cursul de schimb de la data aderarii pot aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici reglementat la art. 152 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, se mai spune in comunicat.

Urmare solicitarii tarii noastre adresate Comisiei Europene, la propunerea acesteia, Consiliul Uniunii Europene a autorizat Romania sa majoreze plafonul mai sus amintit de la 35.000 la 65.000 de euro la cursul de schimb al BNR valabil la data aderarii Romaniei la U.E. In acest sens, Consiliul a adoptat in data de 26 martie a.c. o Decizie a Consiliului Uniunii Europene care a fost publicata sub nr. 2012/181/UE in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 92/26 din 30 martie 2012.

Intrucat, potrivit informatiilor care ne-au parvenit, publicarea deciziei in discutie in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a generat anumite confuzii in randul contribuabililor din Romania in ceea ce priveste intrarea in vigoare a prevederilor cuprinse in acest document, dorim sa atragem atentia asupra urmatorului aspect:

In vederea aplicarii propriu-zise a masurii mai sus amintite pentru care tara noastra a obtinut autorizarea din partea Consiliului Uniunii Europene, este necesara implementarea in legislatia nationala in domeniul TVA a prevederilor referitoare la majorarea plafonului cifrei de afaceri pana la care se poate aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici, motiv pentru care autoritatile fiscale din tara noastra urmeaza sa reglementeze aceste prevederi in dreptul intern si sa publice in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, un act normativ in acest sens.

Astfel, reglementarea masurii de majorare a plafonului se va realiza printr-o propunere de modificare si completare a Codului fiscal, sens in care Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa intreprinda demersurile necesare.