Precizari de la Finante: Pana apare in Monitorul Oficial modificarea plafonului privind regimul special de scutire de la plata TVA, se aplica normele in vigoare

de DP     HotNews.ro
Vineri, 6 aprilie 2012, 13:32 Economie | Finanţe & Bănci

"Pana la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a unui act normativ prin care sa fie modificat plafonul cifrei de afaceri pana la care se aplica regimul special de scutire de la plata TVA pentru intreprinderile mici, se vor aplica in continuare prevederile nationale in vigoare in prezent, potrivit carora plafonul in discutie este de 35.000 euro la cursul de schimb de la data aderarii, respectiv de 119.000 RON", se arata intr-un comunicat remis vineri HotNews.ro din partea Ministerului Finantelor Publice.

Potrivit prevederilor actuale in domeniul TVA, persoanele impozabile cu sediul activitatii economice in Romania care realizeaza o cifra de afaceri inferioara plafonului de 35.000 euro calculat la cursul de schimb de la data aderarii pot aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici reglementat la art. 152 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, se mai spune in comunicat.

Urmare solicitarii tarii noastre adresate Comisiei Europene, la propunerea acesteia, Consiliul Uniunii Europene a autorizat Romania sa majoreze plafonul mai sus amintit de la 35.000 la 65.000 de euro la cursul de schimb al BNR valabil la data aderarii Romaniei la U.E. In acest sens, Consiliul a adoptat in data de 26 martie a.c. o Decizie a Consiliului Uniunii Europene care a fost publicata sub nr. 2012/181/UE in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 92/26 din 30 martie 2012.

Intrucat, potrivit informatiilor care ne-au parvenit, publicarea deciziei in discutie in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a generat anumite confuzii in randul contribuabililor din Romania in ceea ce priveste intrarea in vigoare a prevederilor cuprinse in acest document, dorim sa atragem atentia asupra urmatorului aspect:

In vederea aplicarii propriu-zise a masurii mai sus amintite pentru care tara noastra a obtinut autorizarea din partea Consiliului Uniunii Europene, este necesara implementarea in legislatia nationala in domeniul TVA a prevederilor referitoare la majorarea plafonului cifrei de afaceri pana la care se poate aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici, motiv pentru care autoritatile fiscale din tara noastra urmeaza sa reglementeze aceste prevederi in dreptul intern si sa publice in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, un act normativ in acest sens.

Astfel, reglementarea masurii de majorare a plafonului se va realiza printr-o propunere de modificare si completare a Codului fiscal, sens in care Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa intreprinda demersurile necesare.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1929 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Aplicarea legii (Vineri, 6 aprilie 2012, 14:09)

  Bunicutza [anonim]

  Daca TVA-ul a fost marit peste noapte de la 19 la 24% si ne-am plans ca nu s-au respectat prevederile Codului Fiscal, se pare ca de aceasta data MInisterul Finantelor pare hotarat sa le respecte.
  Cu alte cuvinte e mai simplu sa-i tragi omului o lovitura cu maciuca in moalele capului, decat sa incerci sa-l resuscitezi dupa aceea.
  De ce sa ne miram oare? Dupa cum stim cu totii acordarea primului ajutor presupune instructaj, practica, gandire logica, si empatie, datul cu maciuca in cap, nu.
  • 0 (0 voturi)    
   maciuci? (Sâmbătă, 7 aprilie 2012, 3:48)

   Baltaretu [utilizator] i-a raspuns lui Bunicutza

   suntem pe vremea lui Preda Buzescu sau Cristian Preda? De unde maciuci? Suferi de maciuci>
   Nu cred ca reducerea TVA , scade preturile.Diferenta intra in buzunarul patroneilor .Si fara majorari de salarii si pensii. patroneii au scumpit utilitatile, mincarea etc.Daca aceste profituri ar fi inregistrate corect . din care s-ar plati corect taxele si impozitele. tara s-ar imputii de bani In caz contrar, jefuiala la drumul mare cu smiorcaieli ca sunt saraci,Dar cind le merge bine ne spune? Bunicutzo ai maciuci in aceste cazuri?


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri