Nu crede ca moneda euro va exista peste 10 ani sau oricum, nu in forma actuala. Da vina direct pe Greenspan pentru izbucnirea crizei si crede ca viitorul il reprezinta agricultura. Jim Rogers, omul care impreuna cu George Soros a "spart" lira sterlina, a stat de vorba cu reporterul HotNews despre viata pe care o duce in Singapore, despre viitorul euro si ciclurile de afaceri.

Jim RogersFoto: Agerpres

Vezi in text fragmente video din timpul interviului

Rep:​ De ce Singapore?

Jim Rogers: Copiii mei vorbesc mandarina si am vrut ca ei sa creasca cunoscand aceasta limba. Ii sfatuiesc pe toti sa o invete; in fond, China va deveni cea mai importanta tara din secolul 21. Am incercat sa ii invat pe copii mei mandarina si pe vremea in care stateam in New York, dar mi-a fost imposibil. Asa ca ne-am mutat intr-un oras in care se vorbeste mandarina. Desigur, inainte de a ne stabili in Singapore ne-am uitat la toate orasele si le-am analizat din mai multe puncte de vedere. In Singapore se vorbeste si engleza si mandarina, sistemul de sanatate e excelent, la fel ca si invatamantul. Totul pare sa functioneze bine, asa incat…

Rep:​E o calitate mai buna a vietii fata de New York?

J.R.: Da, eu sunt foarte multumit. E curat si ne simtim in siguranta. Nu seamana nici pe departe cu New Yorkul. Am stat atatia ani in New York, unde nimic nu functioneaza ca lumea. Nu se compara, va spun sincer.

Rep:​Ce urmariti cel mai atent in aceasta perioada? La ce acordati atentia cea mai mare?

J.R.: Cresterea Asiei si a Chinei sunt de departe cele mai importante lucruri. Asa cum secolul al 19-lea a fost al Marii Britanii, secolul 20 a fost fara indoiala al SUA, acum a venit randul Chinei si al Asiei. Ce se intampla acum? Avem turbulente pe pietele valutare si vedem in viitor o prelungire a acestor turbulente, avem State datoare vandute, avem uriase dezechilibre in interiorul Statelor, exceptie facand China, Japonia, Singapore, Coreea. Stim cine si cat datoreaza marii debitori ai planetei. SUA este cel mai mare dator din istoria lumii. Asistam in aceasta perioada la mari schimbari. Balanta puterii mondiale se schimba dinspre Vest la Est. Dupa ce in ultimii 30 de ani SUA a fost liderul businessului financiar, acest lucru se schimba. De fapt sunt cicluri care se repeta.

Exista perioade in care sistemul financiar are o importanta mai mare si altele in care importanta lor paleste in fata crearii de produse “adevarate”, cum face agricultura de pilda. Din acest punct de vedere Romania se afla intr-o buna pozitie pentru ceea ce va urma.

Acestea sunt schimbarile pe care le urmaresc. Sunt optimist cu privire la rolul pe care agricultura il va avea in urmatorii 20-30 de ani si repet, Romania se afla intr-o situatie favorabila.

Rep:​ Credeti ca actuala criza va redesena teoriile economice clasice?

J.R.: Nu, nu se va schimba nimic din acest punct de vedere. Am mai trecut prin asta. Cand m-am angajat pe Wall Street in anii `60, nimeni nu voia sa lucreze acolo. Wall Street-ul era neimportant. Dupa ce pietele au cunoscut o inflorire puternica, toti voiau sa ajunga pe Wall Street. Finantele devenisera Regii. Apoi a venit prabusirea. La fel se intamplau lucrurile si inaintea Marii Depresiuni. Sistemul financiar s-a prabusit de atatea ori in istorie, asa cum s-au prabusit atatea alte sectoare. Si agricultura a avut perioade de cadere si boom. Acum suntem intr-o faza de boom. Ganditi-va ca cele mai mari rate de sinucidere erau printre fermieri in UK. In India, mii de fermieri se sinucideau. A fost o vreme in care era ingrozitor sa lucrezi in agricultura.

Rep:​ De unde a pornit criza? A fost lacomia bancherilor comerciali? Bancherii Centrali sunt de vina? Populatia care voia bani tot mai ieftini si mai multi?

J.R.: De la incompetenta Bancii Centrale din SUA.

Rep:​ Doar a celei din SUA?

J.R.: Acolo a inceput totul. De la FED care in loc sa lase ca falimentul sa faca ordine, a preferat sa tipareasca bani ca sa isi ajute prietenii de pe Wall Street. De cate ori aparea cate o problema, FED tiparea bani si salva ceea ce voia sa salveze de la faliment. Nu conteaza ce faceai, stiai ca erai salvat de FED. A mai fost si o lege trecuta prin Congres care in esenta spunea ca fiecare cetatean sa isi poata cumpara o casa. E foarte bine ca fiecare cetatean sa aiba o casa dar cineva trebuie sa plateasca pentru casa aceea.

Congresul a facut posibil ca orice cetatean, chiar daca nu avea o slujba, sa isi poata cumpara o casa, ceea ce e deja prea mult. Cu cat mai usor puteai lua un imprumut, cu atat apareau probleme tot mai mari, se nasteau produse tot mai sofisticate, FED tiparea tot mai multi bani ca sa evite falimentul celor care dadeau credite ipotecare oricui samd. In loc sa reglementeze piata, FED i-a lasat sa faca ce vor, iar lucrurile au dus unde au dus. S-a ajuns la o idee care nu ar fi trebuit practicata: ca poti avea o casa chiar fara sa muncesti!

Rep:​ Este tiparirea de datorii un alt fel de tiparire de bani?

J.R.: E usor sa tiparesti datorii atunci cand banii sunt ieftini. Cand bancile centrale reduc dobanzile si pompeaza bani, e foarte usor sa ai bani. Cand banii sunt scumpi iar sa iei un credit e foarte greu, devine la fel de greu sa te indatorezi ca tara. Dar cand banii sunt ieftini si usor de obtinut prin tiparire, datoriile sunt la fel de usor de asumat.

Rep:​Si care e solutia?

J.R.: Solutia ar fi trebuit sa fie falimentul. Sa isi faca treaba. Daca i-ar fi lasat pe toti sa piarda, poate unii ar fi falimentat, poate ii obligau sa se redreseze si sa nu mai faca. Nelasandu-i sa falimenteze, Greenspan a incurajat nebunia unora, convinsi ca FED ii va salva pana la urma. De asta s-a ajuns ca oameni care nu aveau nicio slujba sa isi cumpere pe credit si 4 case!

Daca va uitati la inceputurile activitatii lui Greenspan, veti vedea ca firmele pe care le-a condus pe Wall Street au falimentat. Eu cred ca in fruntea FED Greenspan habar nu avea ce facea. Presa il iubea pentru ca Solutia lui la probleme era sa tipareasca bani. Cum sa nu iubesti un om care arunca cu banii?

Rep: Cum vedeti Europa peste 10 ani?

J.R.: Un singur euro. Moneda euro a fost ceva bun, totusi. Lumea are nevoie de o contraputere la dolarul american. Peste cativa zeci de ani poate yuanul sa devina acea contrapondere, dar acum? Singura moneda pe care o vad in stare este euro. Europa este o economie mare, cu o populatie numeroasa, nu foarte indatorata ca intreg, sau in nicun caz nu atat de indatorata ca SUA.

Din pacate, nu cred ca proiectul va functiona. Nu cred ca va exista moneda euro peste 10 ani sau oricum, nu va fi acest euro pe care il stim astazi. Poate cateva state vor avea o moneda comuna dar va fi o moneda politica nu economica. Cata vreme vei lasa tari cum e Grecia sa cheltuiasca bani pe care nu-i are, vei auto-eroda propria moneda. In mod normal cineva ar trebui sa spuna raspicat: Grecia, falimenteaza si ia-o de la capat! Daca nu in 10, in 20 de ani euro nu va mai exista in actuala forma, chiar daca regret asta. USD are nevoie asa cum spuneam de o contrapondere.

Rep:​Va urma o perioada de inflatie?

J.R.: Evident. SUA tiparesc bani, Europa tipareste bani, toata lumea tipareste bani. Dar cel mai bine se vede aceasta inflatie atunci cand iesiti la cumparaturi. Preturile sunt tot mai mari iar din punctul acesta de vedere lucrurile se vor inrautati.

Cine este Jim Rogers:

Născut în Demopolis, Alabama, Jim Rogers este un investitor de succes internaţional, autor si comentator financiar.

De-a lungul timpului, numele său a apărut frecvent în publicaţii precum Time, The Washington Post, The New York Times, Barron’s, Forbes, Fortune, The Wall Street Journal, The Financial Times, The Business Times, The Straits Times etc.

După ce a absolvit Yale şi Oxford University, Rogers a devenit co-fondator al Quantum Fund, un parteneriat de investiţii globale. In următorii 10 ani, portofoliul a crescut cu 4200%, în timp ce S&P a crescut cu mai puţin de 50%. Rogers a hotărât apoi să se retragă, la vârsta de 37 de ani.

Continuând să-şi gestioneze propriul portofoliu, Rogers a fost profesor de finanţe la Universitatea Columbia, Graduate School of Business iar în anii 1989 şi 1990 a moderat programele „The Dreyfus Roundtable” difuzat de WCBS şi „The Profit Motive with Jim Rogers” al FNN.

Între 1990-1992 Rogers şi-a îndeplinit visul de o viaţă: să parcurgă 100.000 de mile de-a lungul a şase continente pe motocicletă, intrând astfel în Guiness Book of World Records. Ca investitor privat, a analizat în mod constant ţările prin care a călătorit, căutând idei de investiţii. Jim Rogers a consemnat călatoria sa unică în „Investment Biker: On the Road with Jim Rogers”.

Jim s-a angajat de asemenea în Millennium Adventure în 1999. El a călătorit timp de 3 ani într-un tur în jurul lumii, Guiness World Record Journey. Acesta a fost cel de-al treilea record Guiness al său. Trecând prin 116 de ţări, a acoperit mai mult de 245.000 de kilometri, despre care a povestit în cartea „Adventure Capitalist: The Ultimate Road Trip”.