Inflatia din China a crescut mai mult decat se astepta in luna martie pe fondul cresterii preturilor la combustibili si alimente, care au dus la majorarea preturilor de consum, relateaza BBC.

Preturile de consum au crescut cu 3,6% in martie fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la o rata de crestere de 3,2% in luna februarie.

Primul ministru Wen Jiabao a afirmat ca inflatia reprezinta una dintre principalele ingrijorari cu privire la economia chineza si a stabilit o tinta de 4% in 2012.

Analistii previzionasera o crestere de 3,3% si au spus ca aceste date pot face ca banca centrala sa ia in considerare si o relaxare a politicii monetare.

Economia Chinei a crescut cu 8,9% in ultimul trimestru din 2011 si au existat temeri ca rata de crestere economica va incetini in continuare din cauza scaderii cererii de exporturi din partea unor piete-cheie, precum SUA si zona euro.

Pentru a sustine ritmul de crestere banca centrala din China a relaxat politica monetara in ultimele luni, aceasta reducand de doua ori rezervele minime obligatorii pe care bancile comerciale trebuie sa le detina la banca centrala. Masurile au fost facute in scopul de a sprijini creditarea si cresterea economica.

De asemenea, au existat si speculatii ca banca centrala poate reduce in viitor costurile de imprumut pentru a sustine cresterea economica, insa analistii au spus ca saltul neasteptat al preturilor de consum a redus sansele unei astfel de masuri, nu in ultimul rand din cauza temerilor ca disponibilitatea unor 'bani ieftini' la rate ale dobanzii reduse poate conduce la o crestere si mai mare a preturilor de consum.

"Noi vom mentine previziunile in care banca centrala ar putea reduce rata rezevelor minime de mai multe ori in acest an, insa sansa reducerii ratelor dobanzii a devenit si mai scazuta", a declarat Wang Jin, de la Guotai Securities din Shanghai.