"Cele mai bune solutii sunt cele care ajuta la iesirea din criza fara a adanci recesiunea. Intre acestea, deprecierea euro ar fi o solutie care sa dea timp tarilor cu deficit de competitivitate sa implementeze masuri de crestere a productivitatii muncii", a spus miercuri Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR Mugur Isarescu in cadrul conferintei prilejuite de lansarea studiului "Reforma finantelor publice in Uniunea Europeana". Potrivit lui Croitoru, deprecierea ar fi stimulat exporturile si ar fi redus importurile, reducand deficitele externe private pentru Portugalia, Spania, Irlanda si Grecia, concomitent cu reducerea surplusurilor comerciale ale Germaniei, Olandei etc. Cu o moneda unica insa, deficitele au ramas dependente de rata de crestere a salariilor si de cea a productivitatii.

Lucian CroitoruFoto: Agerpres

Croitoru a mai aratat ca nu deficitele bugetare au stat la baza actualei crize a datoriilor, multe dintre tarile considerate azi drept modele fiind intr-o pozitie extrem de vulnerabila in urma cu cativa ani din punctul de vedere al deficitelor. Cat despre deprecierea euro, Croitoru considera ca deprecierea ar putea ajuta UE in ansamblu sa reduca dezechilibrele prin cresterea exporturilor si reducerea importurilor. "Efectul va fi mai mare in tarile in care ponderea exporturilor si importurilor cu tari din afara zonei euro este mai mare", spune Croitoru.

Deprecierea nu poate fi o solutie permanenta din moment ce adevarata problema o constituie lipsa de competitivitate non-pret a tarilor PIIGS fata de Germania si alte tari din nord. Deprecierea euro in raport nu numai cu dolarul SUA, dar si cu monede asiatice, ar permite insa tarilor din sud sa-si imbunatateasca cresterea productivitatii inainte ca fundamentele relativ bune sa duca din nou la aprecierea euro. Solutia este compatibila cu relansarea cresterii economice si ar insemna o crestere a competitivitatii externe a intregii zone euro relativ la alte tari.

"In lipsa unei sume suficient de mari in Mecanismul de Stabilitate Financiara care sa restabileasca increderea, o politica realmente expansionista a BCE nu va putea fi evitata. Ea ar putea rezulta intr-o depreciere a euro. Evident, o depreciere importanta va rezulta intr-o crestere a inflatiei in zona euro. Intre limitarea deficitului bugetar structural la 0,5 la suta din PIB si depreciere, problema se rezuma la alegerea intre deflatie pe termen scurt si inflatie pe termen lung", mai crede consilierul lui Mugur Isarescu.

Vezi in atasament prezentarea lui Lucian Croitoru la lansarea studiului "Reforma finantelor publice in Uniunea Europeana"