Ministerul Finantelor a imprumutat autoritatile care gestioneaza fondurile structurale cu 1,4 mld. lei in primul trimestru al anului pentru a asigura continuitatea platilor acordate beneficiarilor, a declarat miercuri ministrul Finantelor Bogdan Dragoi la sediul BNR, cu ocazia lansarii unui studiu despre Pactul Fiscal. "Este un sistem de credite-punte prin care facem ca beneficiarii sa nu simta niciun moment lipsa de lichiditate la nivelul autoritatilor de management", a explicat Dragoi. Despre restructurarea ANAF, ministrul Finantelor a spus ca va fi facuta pe doua paliere: la nivelul cresterii colectarii si cu scopul imbunatatirii relatiei dintre Fisc si contribuabil.

"E vorba despre cresterea gradului de informatizare care sa duca la cresterea conformarii voluntare, dar si la o scadere a costurilor privind colectarea la buget. Nu in ultimul rand va fi o restructurare in directia regionalizarii ANAF. Va fi un proces mai adanc decat cel pe care l-au facut bulgarii", a mai explicat Dragoi.

Ministrul a exclus ca Romania sa iasa din tinta de deficit in 2012 si s-a declarat optimist cu privire la sansele cresterii economice a Romaniei. "Va spun ferm: Romania nu va depasi tinta de 1,9% deficit pe cash", a punctat ministrul. De asemenea, si tinta de 6 miliarde de euro in zona absorbtiei de fonduri europene poate fi atinsa, a mai adaugat Dragoi. E drept, el intentioneaza sa conditioneze sporul de 75% din salariu acordat celor care lucreaza direct in atragerea de fonduri de performanta efectiva si gradul de absorbtie realizat.

Avem trei prioritati: una este legata de prioritizarea cheltuielilor, a doua de o mai buna colectare a veniturilor si nu trebuie sa uitam absorbtia fondurilor europene. Sunt cea mai buna sursa de crestere a veniturilor, iar 6 miliarde de euro este o tinta pe care o putem absorbi in anul 2012”, a conchis Bogdan Dragoi.