O misiune a Fondului Monetar International condusa de Jeffrey Franks va veni la Bucuresti in perioada 24 aprilie - 7 mai 2012, pentru a cincea misiune de evaluare a acordului stand-by", potrivit unui comunicat al institutiei. "Domnul Franks va ajunge pe data de 25 aprilie, va sta o zi dupa misiune si va pleca pe 9 mai. Domnul Franks va fi insotit de domnul Erik De Vrijer, care va deveni seful misiunii pentru urmatoarea vizita. Vizita FMI va avea loc in acelasi timp cu cea a echipei Comisiei Europene si a Bancii Mondiale. Autoritatile trateaza Aranjamentul ca fiind de precautie, ceea ce inseamna ca nu intentioneaza sa atraga resursele disponibile", se mai arata in document.

Reprezentantii misiunii se vor intalni cu autoritatile, reprezentantii partidelor politice, uniuni, asociatii de afaceri, banci si organizatiile societatii civile. 'Misiunea isi propune sa ofere o concluzie la sfarsitul vizitei', a mai afirmat oficialul FMI.

Franks a depasit deja durata uzuala a unui mandat de negociator-sef, ocupandu-se inca din 2009 de gestionarea programului economic desenat de FMI pentru Romania. In urma cu un an a bifat incheierea unui prim acord stand-by bazat pe uriasul imprumut de aproape 20 mld. euro si care a fost considerat un succes, cu toate ca nu a reusit sa aduca Romania pe o traiectorie de crestere economica solida. Apoi a negociat semnarea unui nou acord, care cel putin nu a mai presupus imprumuturi, fiind tratat drept un acord preventiv.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.