Ministrii de finante europeni se vor intalni pe 2 mai la Bruxelles intr-o reuniune extraordinara, in speranta de a finaliza discutiile cu privire la noul cadru de reglementare a sectorului bancar, numit si Basel III, a afirmat joi un purtator de cuvant al presedintiei daneze a UE, citat de AFP.

Aceasta reuniune vine sa ajute agenda ministrilor de finante europeni, care mai au prevazute intalniri pentru 14 si 15 mai la Bruxelles.

"Obiectivul acestei reuniuni este de a obtine un acord in cadrul Consiliului (care reuneste statele membre) inainte de a incepe negocierile cu Parlamentul European", a declarat purtatorul de cuvant, Preben Aamann.

In plus, acestia sunt presati de timp pentru ca Basel III trebuie sa intre in vigoare gradual, incepand cu anul 2013. Ori, pentru banci, implementarea acestei noi obligatii va reprezenta un proces de lunga durata.

Discutiile se pot opri in special din cauza reticentelor Marii Britanii, care isi doreste impunerea unor norme asupra capitalurilor mai severe decat cele precizate la nivel european si nu are intentia de a respecta principiul de armonizare la nivelul UE. De asemenea, si Suedia este pe aceeasi lungime de unda, a mentionat o sursa apropiata discutiilor la nivel european.

Stabilit in 2010 de o comisie formata din bancheri centrali si autoritati de reglementare, actul Basel III obliga bancile sa detinta o rezerva de capital propriu reprezentand 7% din totalul imprumuturilor acordate. Pana in prezent aceasta rata este de 2%.

Pentru a indeplini acest lucru, institutiile bancare trebuie sa utilizeze profitul obtinut sau sa recurga la majorari de capital.

In iulie, comisarul european al serviciilor financiare, francezul Michel Barnier, a estimat ca aproximativ 460 de miliarde de euro trebuie imprumutati de pe pietele financiare pana in 2019, data la care Basel III va intra complet in vigoare.