Nu crede ca vor urma vremuri inflationiste si spune ca asa cum bancile centrale sunt independente politic, ar trebui sa fie si ministerele de Finante. Considerat printre cei mai inteligenti 5 tineri economisti din Europa, Tomas Sedlacek a acordat HotNews.ro un interviu zilele trecute, in care a vorbit despre actuala criza a euro, despre standardul aur si despre cum ar trebui revizuit conceptul de dobanda. De asemenea, zice autorul "Economiei Binelui si a Raului", economistii meritau actuala criza. "Prea devenisera aroganti", conchide fostul consilier economic al lui Vaclav Havel.

Tomas SedlacekFoto: Hotnews

Rep: Schimba actuala criza intreaga teorie economica? Aruncam la cos cu vechile principii care ii stau la baza?

T.S.: Asistam mai degraba la o criza a increderii. De asemenea, mai cred ca uneori prea privim sistemul capitalist in alb si negru, asteptandu-ne sa fie perfect. Acum realizam ca nu este asa. E clar ca s-au facut greseli si e la fel de clar de asemenea ca acest sistem trebuie intarit. Trebuie sa fii critic cu ceea ce iubesti. Vestea buna este ca pentru prima oara in istorie, o asemenea criza nu a dus la lupte si razboaie ci la o cooperare din partea tuturor actorilor. E clar o criza financiara si economica dar care uneste, nu dezbina. A doua schimbare este aceea ca pietele nu pot rezolva ele insele aceasta criza. Trebuie operate cateva corectii, puse unele limite in functionarea lor, dar asta e o dezbatere care e in curs si care va mai dura.

(Sedlacek, despre capitalism)

Rep: Unii avanseaza ideea intoarcerii la standardul aur. Cat de rezonabila e ideea?

Nu cred ca reintoarcerea la standardul aur poate duce la ceva bun. Problema cu standardul aur este ca in mod normal cantitatea de aur nou descoperit ar trebui sa fie in ton cu cresterea economica. Ori, daca ai aceeasi cantitate de aur si economii care devint tot mai bogate asta ar insemna ca preturile sa cada. Avantajul standardului aur era legat de ratele de schimb ale monedelor, dar acest lucru poate fi reglat foarte bine astazi cu moneda euro. In plus, nu prea e bine sa ai mainile legate si sa nu poti furniza de pilda suficienta lichiditate in piata atunci cand ea are nevoie. Ar trebui facut mult mai mult din partea politicii fiscale, nu cu cea monetara.

Rep: Sa ne temem ca vor veni vremuri cu inflatie mare?

T.S.: Sper sa nu vina o perioada inflationista. E drept ca SUA au tiparit bani, dar nu mai aveau alta solutie. SUA sunt si intr-o alta pozitie, e drept. Pentru ele era ultima cale pe care o puteau urma, cata vreme au epuizat toate celelalte mecanisme. In Europa avem suficienta energie de consumat in vederea integrarii…ca sa fiu mai plastic aici in Europa "prajitura" inca se coace la cuptor. In SUA ea e deja coapta si nu mai ai ce-i face. Europenii mai pot adauga cate un ingredient-doua daca e necesar, ceea ce americanii nu pot.

(Sedlacek, despre constructia europeana)

Independenta bancilor centrale ar trebui si mai mult pretuita si evitata sub orice forma politizarea acestor institutii. Mai mult, ar fi o buna idee ca si politicile fiscale sa fie si ele independente politic pentru a putea ajunge din urma calitatea buna a politicilor monetare.

Sunt pentru o integrare fiscala mai adanca, iar din acest punct de vedere Pactul Fiscal e un lucru bun si un pas urias. In plus, uitati-va cat de mult se discuta astazi despre Europa, ceea ce nu se intampla acum 50 de ani. Acum avem tratate, reguli clare si vedem mult mai multa integrare decat acum 50 de ani

Rep: Cum va arata Uniunea Monetara peste 10 ani?

T.S.: Nu stiu cum va arata peste 10 ani. Sper sa nu ne sinucidem si sa ramanem impreuna. Daca Uniunea se va destrama poate sa isi ia adio de la orice rol pe care l-ar avea in lume. Abia atunci ar fi o criza in Europa. Sper sa fim mai bine integrati, sa aratam la fel ca Statele Unite, dar in sens European.

(Sedlacek, despre criza)

Rep: E mai bine pentru Euro cu Grecia inauntru sau in afara?

T.S.: Inauntru. Atata vreme cat exista o speranta pentru Grecia, trebuie s-o ajutam. Uitati-va la Irlanda, care era una dintre cele mai sarace tari. Timp de generatii a fost asa. Acum, Irlanda e a doua tara ca bogatie! Tarile urca si coboara. Marea Britanioe sau chiar Germania au trecut prin perioade in care erau bolnavii Europei. Ideea este ca daca ajutam acele tari se va dovedi ca efortul a meritat. Lumea e mai bogata cu o Japonie mai bogata si cu o Grecie mai bogata. Va lua ceva vreme dar se va dovedi ca merita efortul, cum spuneam.

Rep: A fost lacomia la originea crizei?

(Sedlacek, despre Grecia)

T.S.: Lacomia a existat intotdeauna. Bancherii vor fi mereu lacomi… pana si Adam si Eva isi aveau lacomia lor, nu? Aceasta lacomie sau inabilitatea de a nu putea sa te opresti si sa spui “destul” e in tiparele umane. Problema e insa in modul de functionare al sistemului financiar. Acolo unde criza a inceput. Toti credeam ca sistemul este solid ca o piramida, ceea ce chiar era, dar piramida statea de fapt cu varful in jos. Cred ca va trebui sa revizuim conceptul de dobanda. Au atras atentia asupra modului defectuos in care e utilizat acest concept filosofi si matematicieni, incepand de la Aristotel incoace. Toti atrageau atentia asupra modului abscons in care se formeaza si recomandau folosirea dobanzii cat mai putin cu putinta. Ori, sistemul capitalist e fondat pe folosirea intensiva a dobanzii. In loc ca noi sa controlam nivelul dobanzilor, ne controleaza acesta pe noi. Ne controleaza si ne indatoreaza.

Rep: Sunt economistii de vina pentru ca nu au prezis ceea ce urma sa vina?

T.S.: Economistii poate meritau aceasta criza. Prea erau mandri si aroganti, spunand ca stiu totul, ca inteleg totul. Poate ca ar trebui, asta apropos si de prima Dv intrebare, daca trebuie regandit intreg sistemul economic- sa devina si ei mai precauti in formulari. Poate ca nu stiu CHIAR totul.

Despre interlocutor:

Tomáš Sedláček, 35 de ani, este profesor universitar de economie in Cehia, Chief Macroeconomic Strategist la ČSOB- cea mai mare banca ceha si consilier economic al fostului presedinte Václav Havel. In 2006, Yale Economic Review l-a mentionat printre cele mai importante minti tinere din economie.

Vezi aici CV-ul lui Thomas Sedlacek