Economia Chinei, cea de-a doua din lume ca marime, a crescut in primul trimestru cu cea mai mica rata de crestere din ultimii trei ani, relateaza BBC. Produsul intern brut a crescut in termeni anuali cu 8,1% in primul trimestru din anul 2012, in scadere fata de rata de 8,9% inregistrata trimestrul precedent.

Aceasta valoare este sub estimarile analistilor, majoritatea acestora asteptandu-se la o rata de crestere de 8,3%.

Economia Chinei a fost afectata de reducerea cererii de export de pe pietele cheie, precum Statele Unite si Europa. In acelasi timp, nici cererea interna nu a putut sustine cresterea.

"Suntem usor dezamagiti. Principala scadere a venit din partea exporturilor si intr-o oarecare masura din partea consumului", a afirmat Kevin Lai, de la Daiwa Capital Markets.

Banca Mondiala a avertizat joi ca economia chineza isi poate continua incetinirea in urmatoarele luni, pe fondul reducerii consumului, investitiilor si cererii externe slabe.

Institutia internationala a redus perspectiva de crestere a Chinei pentru anul 2012 la 8,2%, de la estimarea initiala de 8,4%.

Aceasta a avertizat ca o incetinire a pietelor principale de export ale Beijingului si corectia in curs de desfasurare de pe piata imobiliara din China reprezinta riscuri majore pentru cresterea economica in viitor.

Cresterea preturilor din sectorul imobiliar si a celor de consum a fost in atentia autoritatilor chineze in ultimele patru luni. Banca centrala a luat mai multe masuri pentru a reduce creditarea in intentia de a controla ritmul de crestere a preturilor de consum si proprietatilor, iar aceste actiuni par sa fi dus la efectul dorit.

Rata inflatiei, care a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii trei ani in luna iulie a anului trecut, de 6,5%, a inceput sa scada. Preturile de consum s-au majorat in martie cu 3,6% fata de aceeasi perioada a anului 2011, sub tinta vizata de guvern, de 4%.

In acelasi timp, preturile proprietatilor au scazut pentru a cincea luna consecutiv, diminuand ingrijorarile cu privire la formarea unei bule imobiliare.

Cu toate acestea, analistii au afirmat ca autoritatile trebuie sa se asigure ca pot mentine un echilibru intre cresterea economica si controlul preturilor.

"Principala amenintare este ca o reducere a creditarii poate afecta investitiile si, prin urmare, poate duce la o incetinire a cresterii economice mai mult decat ar dori autoritatile", a mentionat Richard Jerram, de la Bank of Singapore.

Decidentii din China au luat deja unele masuri pentru a relaxa politica monetara. Banca centrala a redus rata rezervelor minime obligatorii de doua ori in ultimele luni pentru a sprijini creditarea.

Actiunea a reprezentat un succes dupa cum arata cifrele publicate marti, bancile acordand imprumuturi noi in luna martie in valoare de 1.010 miliarde de yuani (160 de miliarde de dolari), peste asteptarile analistilor, care estimau o expansiune a imprumuturilor de 800 de miliarde de yuani.

In acelasi timp, datele publicate vineri arata ca investitiile in mijloace fixe, o componenta cheie a cresterii economiei Chinei, au crescut cu 20,9% pe parcursul primului trimestru. Analistii au spus ca expansiunea creditarii va sprijini investitiile si cresterea economica in urmatoarele luni.

"Am vazut un semn bun in faptul ca lichiditatea rezultata prin reducerea rezervelor minime obligatorii si operatiunile de open market s-au transmis in economia reala. Prin urmare, cred vom asista la o imbunatatire a conditiilor de crestere in cel de-al doilea trimestru", a precizat Dongming Xie, de la OCBC Bank.