Activitatea filialelor straine (FATS) din Romania nu a fost analizata decat recent, datele privitoare la aceasta zona de business fiind tratate mai cu discretie de presa de business din cauza informatiilor de multe ori in suficiente. HotNews.ro impreuna cu INS au analizat activitatea acestor filiale straine (definite drept companie rezidenta in tara noastra, dar care este controlata de catre o entitate nerezidenta). Cel mai mare numar de filiale straine este detinut de intreprinderile din Italia, iar cea mai mare pondere a cifrei de afaceri a fost realizata de filiale ale intreprinderilor din Germania. In medie intr-o companie FATS s-au inregistrat 36 de salariati.

Cifra de afaceri medie realizata de o intreprindere FATS a fost de 14,6 mil. lei, iar valoarea adaugata bruta de 2,9 mil. lei. In sectorul "Servicii" s-a inregistrat cel mai mare numar de filliale straine

In Romania, numarul de intreprinderi active din economie (industrie, constructii, comert si servicii) a fost de 491.198. Sectorul "Industrie" insuma 58.853 intreprinderi, respectiv 12,0% din total. Cea mai mare pondere a fost detinuta de intreprinderile din cadrul sectorului "Comert", respectiv 40,2%. Sectorul "Servicii" reprezenta 35,6% din totalul intreprinderilor active, iar ponderea inregistrata in cadrul sectorului "Constructii" a fost de 12,2%.

Din totalul companiilor active intreprinderile FATS au totalizat un numar de 25.835, ceea ce reprezinta o pondere de 5,3%. Se observa ca cea mai mare pondere a intreprinderilor FATS se regaseste in sectorul "Servicii" care insuma 9.504 intreprinderi, iar cel mai mic numar in sectorul "Constructii", respectiv 2.846. In ceea ce priveste ponderea intreprinderilor FATS in total sector, cea mai mare s-a inregistrat in industrie 8,9%, in timp ce valoarea cea mai scazuta s-a inregistrat in comert 4,2%.

In ceea ce priveste repartizarea filialelor straine dupa locatie, ponderea filialelor intreprinderilor situate in statele membre UE, reprezinta 71,4% din total FATS (18.446 intreprinderi), fata de 28,6% cat reprezinta ponderea detinuta de filialele tarilor extracomunitare.

La nivel total cel mai mare numar mediu de salariati a fost inregistrat in intreprinderile din industrie (1.423.107 salariati), urmate de servicii (1.052.147 salariati), comert (901.376 salariati) si constructii (469.180 salariati). In intreprinderile FATS cu activitate principala de industrie s-au inregistrat 548.246 salariati ceea ce reprezinta 38,5% din numarul salariatilor din industrie, in servicii regasim un numar de 184.701 salariati reprezentand 17,6% din total servicii, comertul totalizeaza 155.526 salariati, 17,3% din total comert, iar cel mai scazut numar de salariati se inregistreaza in constructii, 28.396 salariati care echivaleaza cu 6,1% din total salariati constructii.

Cel mai mare numar mediu de salariati este detinut de intreprinderile filiale straine controlate de state membre UE, respectiv 708.426 salariati, ceea ce reprezinta 77,0% din total FATS. Intreprinderile FATS controlate de tarile extracomunitare reprezinta o pondere de 23,0% din total FATS, reprezentand un numar mediu de salariati de 211.200.

Desi la nivel de total, pe sectoare de activitate se observa ca cea mai mare pondere a cifrei de afaceri se regaseste in sectorul comert, in intreprinderile FATS se constata ca cea mai mare pondere a cifrei de afaceri s-a realizat in sectorul industrie respectiv 44,4% din total cifra de afaceri FATS.

Tot in industrie s-a inregistrat si cea mai mare cifra a valorii adaugate brute la costul factorilor, respectiv 48,3% din total inregistrat in intreprinderile FATS.

Asa cum era de asteptat cea mai mare valoare a cifrei de afaceri a fost realizata in intreprinderile FATS aflate sub control intracomunitar, in valoare de 277.716 mil. lei. Valoarea cifrei de afaceri realizate in intreprinderile FATS aflate sub control extracomunitar a fost de 99.023 mil. lei.

Analizand repartizarea cifrei de afaceri din intreprinderile FATS pe activitati desfasurate pe sectiuni CAEN Rev.2, se constata ca cea mai mare pondere este detinuta de sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor 37,0%, urmata de sectiunea industria prelucratoare 33,8%. Cea mai scazuta valoare a fost inregistrata in sectiunea hoteluri si restaurante rezultand o pondere de 0,5%.

In cadrul comertului cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor, cea mai

mare pondere a cifrei de afaceri s-a inregistrat de catre intreprinderile FATS din "comertul cu ridicata cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete" respectiv 58,5%.

In cadrul industriei prelucratoare ponderea cea mai ridicata (18,5%) este detinuta de intreprinderile care isi desfasoara activitatea in "fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor", urmata de cele care isi desfasoara activitatea in "industria alimentara (9,2%) si de cele din "industria metalurgica", (8,2%).