Parlamentul portughez a aprobat vineri pactul fiscal european, Portugalia devenind astfel prima tara a Uniunii Europene care a ratificat documentul care va aduce o mai mare disciplina si rigoare in lupta contra crizei datoriilor, relateaza AFP.

In acelasi timp, parlamentul a aprobat si Mecanismul European de Stabilitate (MES), destinat sprijinirii tarilor din zona euro care, la fel ca Portugalia, intampina dificultati financiare.

Pactul fiscal a fost votat de majoritatea de dreapta si de opozitia socialista, cu exceptia a doi deputati, si a fost respins de stanga radicala. Semnat pe 2 martie la Bruxelles de 25 din cele 27 de state membre ale UE, pactul va intra in vigoare dupa ce va fi ratificat de cel putin 12 state.

Portugalia se afla in prezent sub asistenta financiara dupa ce in luna mai a anului 2011 a apelat la un ajutor financiar din partea UE si FMI. In schimbul creditului pe trei ani, de 78 de miliarde de euro, statul s-a angajat la implementarea unui plan cuprinzator de reforma, marcat de o austeritate fara precedent.

Pana in prezent, gvernul a reusit sa respecte obiectivele esentiale recomandate de creditorii sai. Acesta a adus anul trecut deficitul public la 4,2% din PIB, de la valoarea de 9,8% atinsa in 2010.

Aceste performante bune si implementarea asa-numitelor reforme "structurale", in special cele destinate ameliorarii competitivitatii pietei muncii, au adus Portugaliei laude din partea UE si FMI, acestea din urma subliniind totodata faptul ca tara continua sa se confrunte cu provocari serioase.

Masurile de austeritate au avut insa ca efect revenirea tarii in recesiune si, conform prognozelor, economia portugheza se va contracta in acest an cu mai mult de 3%, in timp ce somajul este asteptat sa depaseasca 14%.