​Comisarul pentru piata interna europeana, Michel Barnier, a declarat ca este necesara o actiune mai dura pentru a reduce bonusurile acordate in sectorul bancar, relateaza BBC.

El a afirmat ca a fost "ingrijorat serios" de nivelul platilor acordate ca bonusuri in unele tari si a mentionat ca acest lucru incurajeaza asumarea mai multor riscuri. Declaratia vine in urma unui raport al Autoritatii Bancare Europene (ABE), care a notat ca regulile existente privind bonusurile nu au fost implementate consecvent de unele state ale UE.

"Nu pot vedea cum unele rate (ale bonusurilor in salariile de baza) incluse in raport ...pot fi vreodata considerate justificabile sau o modalitate rationala de administrare a riscurilor si intereselor pe termen lung", a declarat acesta.

Conform raportului ABE, media bonusurilor platite de banci directorilor executivi in intreaga Uniune Europeana a fost de 122% din salariul de baza si pentru unii angajati (in principal traderi) acestea au fost de 139%. Cu toate acestea, intr-o tara nenominalizata din UE, media a fost de 220% si, respectiv, 313%, iar intr-un singur caz bonusul raportat a fost de noua ori mai mare decat salariul de baza.

Barnier a mentionat ca el gaseste propunerile Parlamentului European din ultima perioada cu privire la restrictiile recompenselor "atat utile cat si interesante".

Printre propuneri era inclusa si cerinta ca bonusurile sa fie plafonate la 100% din salariul de baza. De asemenea, comisarul a criticat si tendinta unor banci de a aplica restrictiile bonificatiilor existente doar unor parti restranse din totalul angajatilor - aceasta fiind o alta incosistenta ce se observa intre statele UE evidentiata de raportul ABE.

Regulile pan-europene, care au intrat in vigoare la inceputul anului trecut, cer ca directorii executivi si traderii dintr-o banca sa primeasca doar aproximativ 20-30% din bonusuri sub forma de bani cash. Jumatate din bonusul acestora ar trebui sa fie platita sub forma de actiuni si o proportie de 40-60% din bonusul total ar trebui sa fie esalonat pe o perioada de trei pana la cinci ani, in conformitate cu aceste reguli. In plus, bancile sunt obligate sa plafoneze bonusurile ca procentaj dintr-un salariul de baza al angajatului.

Noile reguli au fost criticate pentru ca se concentreaza excesiv pe ponderea bonusurilor in salariul de baza in locul valorilor actuale ale acestor recompense. Mai multe banci au raspuns la aceste reguli noi prin cresterea nivelului salariului de baza acordat angajatilor.