La inceputul anilor '90 au fost retrocedate terenurile de la CAP-uri. Alte cladiri, terenuri si apoi, prin Fondul Proprietatea, miliarde si miliarde de euro au fost transferate catre fostii proprietari ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist. Se pare ca statul tot mai trebuie sa ramburseze 16 miliarde de euro, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

Insa ceea ce putini au incercat sa calculeze este costul asupra poporului roman ca urmare a managementului comunist.

Nu au avut de suferit doar fostii proprietari. Furtul averilor a fost un cost mic. Mult mai scumpa a fost lipsa de oportunitate a 20 de milioane de oameni timp de 45 de ani. Cineva nascut in 1990 nu mostenea nimic, parintii locuind la bloc intr-un apartament inchiriat. Parintii acelui copil nu au avut posibilitatea sa acumuleze, nu au avut libertatea economica de a lasa ceva mostenire.

Cat de bogata ar fi fost Romania in 1989 daca nu ar fi venit comunismul? In 1989 sistemul economic comunist a declarat falimentul. Insa noul regim economic din 1990 nu a insemnat recuperarea imediata a decalajului economic fata de potential. Nu, decalajele se resimt puternic si azi. Se simt si in Germania de Est, desi Germania de vest a pompat peste 1 trilion de euro de la reunificare. Daca ne uitam azi la PIB / locuitor in Coreea de Nord vedem ca este de 40 de ori mai mic decat in Coreea de Sud, desi au plecat de la acelasi punct.

Am incercat sa calculez cat ne-a costat comunismul. Si am incercat sa calculez limita de jos. Am luat ca unitate de masura Portugalia si Grecia.

In 1945, PIB / capita nu era mult diferit in Romanaia fata de Portugalia sau Grecia, aceste doua tari avand si ele parte de dictaturi dupa razboi si au doua economii cu mari probleme. PIB per capita in 1989 in Europa de Vest era cel mai mic exact in aceste doua tari.

In 2010, PIB / capita in Romania a fost de 6.000 de euro. In Grecia si Portugalia media a fost de 18.000. Sa presupunem ca Romania s-ar fi ridicat la doar doua treimi din aceasta suma, adica azi PIB / capita ar fi trebuit sa fie 12.000 de euro.

Aplicand aceasta diferenta pe o perioada 1945 - 2010 imi da peste 4 trilioane de euro (adica 4.000 de miliarde de euro). Compararati asta cu 16 miliarde si vedeti cat a pierdut poporul roman.

Acum avem o libertate economica, cel putin pe hartie. Majoritatea am pornit de la zero. Iar daca vrem bunastare, trebuie sa intelegem ca nu ne va da nimeni acele 4 trilioane inapoi, ci ca doar prin munca, pregatire personala si prin libertate economica putem reusi. Munca si pregatirea depind de noi. Libertatea economica depinde de sistemul economic al tarii in care traim.

Comenteaza pe Jeopardy.