​Analiza HotNews.ro

Stat sau privat? Rezultate si performante ale companiilor din industria romaneasca

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 17 aprilie 2012, 9:08 Economie | Finanţe & Bănci


Industria romaneasca este formata din aproape 58.000 de IMM si aproape 900 de firme considerate mari. Cel mai recent recensamant al acestor companii facut de INS indica 57.968 intreprinderi mici si mijlocii  si, respectiv, 885 intreprinderi mari. Din totalul de 58.853 intreprinderi, 99,4% erau intreprinderi cu capital majoritar privat.
Vezi in text graficele privind cei mai importanti indicatori la companiile de stat si respectiv private din industrie. Sursa datelor: INSSE.

Analiza structurii personalului, in functie de statutul profesional al acestuia, respectiv personal salariat si personal nesalariat arata ca in intreprinderile din industrie personalul salariat a detinut o pondere de 99,3% (1.407.296 persoane) Din totalul efectivului de personal de 1.417.039 persoane, intreprinderile mici si mijlocii detineau 49,9%.

Din graficul de mai sus se vede ca la o capitalizare comparabila, firmele private exporta mult mai mult decat cele de stat. De asemenea, resursele destinate investitiilor la unitatea de capital social sunt mai bine utilizate la privat. Ca total al investitiilor realizate intreprinderile mici si mijlocii au detinut ponderea de 29,4%.

Structura investitiilor pe surse de finantare  se  prezinta  astfel: surse proprii  76,4% ; credite interne  8,3% ; credite  externe  8,2% ;  buget  de  stat  si bugete locale  1,5% ; capital strain 1,9% si alte surse 3,7%.
In graficul de mai sus sunt cativa indicatori dupa numarul de angajati per total industrie, iar in cel de mai jos, aceiasi indicatori colectati din companiile private din industrie. Comparatiile se pot face singure, nu e cazul sa insistam asupra lor.

Sigur, e si o problema de bani. Pentru  IMM  de pilda, structura  pe  surse  de finantare   cuprinde   75,0%   surse   proprii, 13,8% credite interne, 7,4% credite externe, 0,4% buget de stat si bugete locale,  capital strain si alte surse 1,1% si respectiv 2,3%.

Valoarea  adaugata  bruta  la  costul factorilor a fost obtinuta, in proportie de 33,2% in intreprinderile mici si mijlocii, in timp ce in intreprinderi cu capital majoritar de stat in proportie de 20,0%.

Rezultatul brut al exercitiului (profitul) inregistrat a  fost  de 2484  milioane  lei;  in  intreprinderile mici  si mijlocii  s-a  obtinut  un  beneficiu  de  637 milioane lei.


Personalul salariat reprezinta totalitatea persoanelor angajate cu contract individual de munca, pe perioada nedeterminata sau determinata. In acest indicator se incadreaza si ucenicii cu  contract de munca, angajatii de proba remunerati etc, precum si patronii care sunt in acelasi timp salariati in propria unitate.
Personalul nesalariat (patroni, asociati si lucratori familiali neremunerati) reprezinta efectivul de personal la 31.12 care isi exercita activitatea in propria unitate (societate, intreprindere, firma, atelier); nu sunt inclusi patronii care sunt si salariati in propria unitate.

Cifra de afaceri (exclusiv TVA) reprezinta suma veniturilor rezultate din vanzari de marfuri, executarea de lucrari si prestari de servicii, mai putin reducerile acordate clientilor. Exporturi directe reprezinta cifra de afaceri obtinuta de intreprindere in urma vanzarii la export a produselor proprii, fara  intermedierea unei intreprinderi de comert exterior. Valoarea adaugata bruta la costul factorilor reprezinta suma salariilor si a celorlalte elemente legate de costul factorilor de munca, a profitului, a subventiilor de exploatare, a amortizarii capitalului fix, din care se scad impozitele legate de productie.

Industria reprezinta totalitatea activitatilor din economia nationala care au ca scop extragerea din natura a materiilor prime si materialelor care exista si se reproduc independent de interventia omului, prelucrarea primara a produselor extrase din natura si a produselor agricole si silvice, prelucrari executate ulterior asupra  unor  produse industriale intermediare, restabilirea parametrilor tehnici si calitativi initiali ai produselor industriale.
In sectorul industrie au fost incluse intreprinderile a caror activitate principala s-a incadrat intr-una din urmatoarele sectiuni de activitati CAEN Rev.2: Industria extractiva; Industria prelucratoare; Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat; Distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5268 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Bun articol (Marţi, 17 aprilie 2012, 10:17)

  hot news [utilizator]

  Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   Bun asa rau! (Miercuri, 18 aprilie 2012, 9:53)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui hot news

   Cifrele pe care autorul ni le plimba pe sub ochi reprezinta doar varful aisbergului. Asteptam publicarea raportului integral al INS asupra industriei romanesti in 2011, fara ... si fara interpretari.
 • +4 (4 voturi)    
  ... (Marţi, 17 aprilie 2012, 11:30)

  calamaru [anonim]

  Ca atare, tot sectorul privat duce greul. Adica ala care nu mai face greve de sindicat si alte balarii din astea, ci isi vede de munca.
  • -1 (1 vot)    
   de ce atata bucurie? (Marţi, 17 aprilie 2012, 13:57)

   Mosu [anonim] i-a raspuns lui calamaru

   Cum te identifici tu cu sectorul privat? Cum ceri performanta sectorului de stat cand lucreaza cu reguli diferite? Spune un stat ce are un sector econom de stat mai performant decat sectorul privat?
   Te bucuri in zadar, esti si tu un amarat de muncitor si incepi sa te identifici cu o clasa sociala la care nici nu poti visa.
   • +2 (2 voturi)    
    IT (Marţi, 17 aprilie 2012, 14:17)

    calamaru [anonim] i-a raspuns lui Mosu

    In IT, de exemplu. Un IT-st care lucreaza in vreun minister nu stie sa faca mai mult decat un curatat de imprimanta sau instalat vreun windows. Du-te, in schimb, la privat si spune-mi cum te descurci acolo cu cunostintele astea. La o firma privata daca nu faci treaba si daca nu produci bani, zbori imediat. Acolo nu o sa te tina nimeni in brate, cum e la stat. Nu, nenica! Esti bun in ceea ce faci? Ramai! Nu esti bun? Pa!
  • -2 (2 voturi)    
   de ce atata bucurie? (Marţi, 17 aprilie 2012, 13:57)

   Mosu [anonim] i-a raspuns lui calamaru

   Cum te identifici tu cu sectorul privat? Cum ceri performanta sectorului de stat cand lucreaza cu reguli diferite? Spune un stat ce are un sector econom de stat mai performant decat sectorul privat?
   Te bucuri in zadar, esti si tu un amarat de muncitor si incepi sa te identifici cu o clasa sociala la care nici nu poti visa.
  • -1 (1 vot)    
   oare? (Marţi, 17 aprilie 2012, 14:03)

   Zita [anonim] i-a raspuns lui calamaru

   hai sa facem un exercitiu de logica:

   La inceput a fost doar invatamantul de stat (la toate nivelurile), dar acum este si privat. Poti sa-mi spui care e eficienta invatamantului PRIVAT? ZERO.

   Tot pe la inceputuri a fost doar medicina de stat, acum este si privata. Te rog sa-mi spui o clinica priivata ce face transplant pe cord. NU EXISTA.

   Mediul privat merge pt. ca s-au privatizat ramurile EFICIENTE si nu pt. ca ar avea merite patronii. PUNCT.
   • +2 (2 voturi)    
    hm (Marţi, 17 aprilie 2012, 14:14)

    calamaru [anonim] i-a raspuns lui Zita

    Cocos, ia si compara rezultatele financiare si eficienta angajatilor. Un angajat la stat care freaca menta pe banii luati din impozite de la privat nu va fi niciodata in stare sa faca fata unui angajat pe un post similar in mediul privat, va fi mancat in secunda doi. De ce? Pentru ca nu are concurenta in sange, pe el nu il da nimeni afara daca nu isi face treaba, chestie care, insa, la privat se intampla. PUNCT.
  • 0 (0 voturi)    
   o corectie (Miercuri, 18 aprilie 2012, 9:57)

   george [anonim] i-a raspuns lui calamaru

   In 22 de ani de capitalism de cumetrie toate (dar absolut toate) activitatile profitabile ale statului au fost preluate de firmele capusa ale burgheziei proletare, firmele de stat pastrand doar activitatile neprofitabile. Problema este ca, in aceste conditii, firmele private nu pot trai fara firmele de stat, pe care continua sa le capuseze. Si aici as da o bila alba autorului articolului care a fost inspirat reprezentand la baza firmele de stat care duc in spinare firmele private, si nu invers, cum incearca altii sa ne convinga!
 • +4 (4 voturi)    
  Situatie e clara (Marţi, 17 aprilie 2012, 12:19)

  Anonim [anonim]

  Din totdeauna noi cei din sectorul privat am dus greul si am fost jecmaniti furati si umiliti de sectorul de stat si tot putorile de la stat vor salarii mai mari pentru ca freaca menta non-stop si sunt corupti in totalitate,asta ca sa nu mai vorbim de competenta si de nivelul de inteligenta incomparabil superior in domeniul privat.
  • -2 (2 voturi)    
   detalii.. (Marţi, 17 aprilie 2012, 14:00)

   Miruna [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Si cumva tu ca reprezentat al sectorului privat (cu toate ca ma indoiesc ca esti macar un amarat de patron de butik) te consideri performant? Poti sa ne spui cam ce rouci tu si la ce eficienta? Ne intereseaza detaliile.... Eu nu cunosc industrie privata efiecienta in ROM in afara de Dacia+Ford si respectiv bitdefender. Tu cine esti, ca nu-mi pot imagina ca reprezenti actionariatul de la bitdefender?
 • +1 (1 vot)    
  Munca l-a creat pe OM... (Marţi, 17 aprilie 2012, 12:56)

  Panthera roz [anonim]

  Sectorul privat este in mod normal mai performant pentru ca s-au privarizat activitatile aducatoare de profit.In toate statele sunt si sectoare -cele numite generic "bugetare" necesare,vitale chiar (armata,sanatate,invatamint s.a.)-neaducatoare de profit direct asa ca nu se pot face comparatii.Necazul la noi si gaurile negre adevarate sunt asa numitele regii de stat,conduse catastrofal de clientii politici si pentru care legile economiei nu conteaza.Este strigator la cer sa auzi cum "managerii" acestora dupa ce ca le duc la faliment se autopremiaza cu sume autocalculate si nu raspund in nici un fel.Culmea obrazniciei,dupa ce acumuleaza datorii de multe ori depasind valoarea firmei,la o eventuala privatizare se cere acoperirea pagubeleor de catre solicitant.Pai aia sunt timpliti sa plateasca ei dezastrul ?
 • 0 (0 voturi)    
  Avem nevoie de intreprinderi sanatoase, nu conteaz (Marţi, 17 aprilie 2012, 13:31)

  Dorin [anonim]

  Prin toate politicile care ni se impun se incalca in mod constant principiul neutralitatii in ceea ce priveste regimul proprietatii mentionat la art, 295 din Tratatul Constituant al Uniunii Europene.

  Din momentul in care se impune privatizarea, este clar ca acel sector sau intreprindere nu mai poate functiona ca o intreprindere sanatoasa, care isi poate face planuri si strategii pe termen mediu si lung. Ea nu mai are voie sa mearga bine, ca un tot unitar, ea trebuie sa poata fi rupta in bucati, sa faca loc privatilor. Regula jocului impusa legal devine satisfacerea altor interese, nu ale ei proprii.

  Cu totul altfel se intimpla in alte tari, in Franta, de pilda, in care interesele intreprinderii trec chiar mai presus decit interesele proprietarului acesteia. Daca un privat incearca in mod voit sa-si falimenteze intreprinderea, acesta poate fi decazut din dreptul de proprietar. Fie va fi obligat sa vinda, fie ii va fi interzis sa intervina ca manager sau actionar in orice decizie.

  Cine ar indrazni sa ceara Frantei privatizarea Renault?
 • +1 (1 vot)    
  Doar 58.000 de IMM-uri?! (Marţi, 17 aprilie 2012, 13:54)

  Justin Puscasu [anonim]

  Nu sunt economist, dar cifra de 58.000 de IMM-uri mi se pare mica. Mica in raport cu populatia tarii si in raport cu cele 200.000 de IMM-uri inchise datorita impozitului forfetar. Cele 58.000 de IMM-uri dau de lucru la 49.9% din roamanii care muncesc.
  De asemena, cifra de 1.9% reprezentand aportul de capital strain pare mica in raport cu toate tevatura privind "investitorii strategici straini".
  Poate cifrele astea vor da de gandit celor care sunt a-priori convinsi ca micii intreprinzatori sunt niste banditi evazionisti, numa' buni de calarit cu controale si fortati sa faca fata unei birocratii imense si absurde.
 • 0 (0 voturi)    
  o initiativa buna, implementarea nu prea ... (Miercuri, 18 aprilie 2012, 0:15)

  ding [utilizator]

  Cateva observatii pentru imbunatatirea utilitatii graficelor:
  - sa se foloseasca separator pentru grupurile de cifre pentru numerele mari
  - sa se uniformizeze inaltimea coloanelor pentru fiecare indicator analizat. De exemplu, la primul grafic, deoarece se foloseste ca punct de reper cifra de afaceri pentru toti indicatorii, se ajunge la situatia ca analiza pondere efectiv personal stat vs. privat sa nu fie vizibila. Ori exact acesta ar fi rolul graficului utilizat.

  Numai bine!
 • 0 (0 voturi)    
  O combinatie intre cele doua: (Miercuri, 18 aprilie 2012, 1:32)

  timantiu-raptor [anonim]

  statul sa pastreze un pachet de actiuni, iar un pachet sa-l vanda - ori unui investitor, ori pe bursa, ori si unui investitor si pe bursa.
  Astfel ar avea acces la managmentul si fondurile privatului, iar beneficiile n-ar mai fi furate de tot soiul de directorasi, aga-mani si ce fauna de smecheri mai capuseaza industria de stat, cum s-a tot intamplat pana acum.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by