Noul presedinte al Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, a afirmat ca prioritatea pentru fiecare tara este cresterea economica bazata pe mecanismele de piata, relateaza BBC. Kim a fost ales luni si a fost canditatul sustinut de SUA.

Americanul de origine coreeana, in varsta de 52 de ani, va succeda presedintelui actual al Bancii Mondiale, Robert Zoellick si isi va incepe mandatul de 5 ani de la 1 iulie 2012.

Intr-un interviu acordat BBC, Dr. Kim a spus ca aceasta este cea mai buna modalitate de a crea locuri de munca si de a scoate oamenii din saracie.

Cu toate acestea, multi critici au pus la indoiala abilitatile acestuia si au spus ca alegerea lui Kim a fost bazata pe considerente politice si nu pe merit.

Acesta a spus pentru BBC ca, desi are unele lipsuri in ceea ce priveste know-how-ul politic, activitatea sa ca fizician il poate ajuta in noul sau rol. Kim a explicat ca a lucrat mai mult de 25 de ani in tarile in dezvoltare. In acelasi timp, el a fost laudat pentru rolul de pionierat in tratarea HIV/SIDA si reducerea impactului tuberculozei din statele aflate in dezvoltare.

"Sunt un fizician. Fizicienii lucreaza pe statistici mai degraba, decat sa lucreze intr-o singura ideologie, mai degraba decat sa lucreze dintr-o perspectiva politica particulara", a declarat Kim.

In ciuda criticilor venite din unele parti, Kim are de partea sa si multi sustinatori, inclusiv sectretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, care a spus ca activitatea acestuia din tarile aflate in dezvoltare si dedicarea sa pentru a ajunge la un consens va aduce Banca Mondiala la o noua viata in efortul de a asigura cresterea economica rapida.

Mark Weisbrot de la Centrul pentru Cercetare Economica si Politica (CEPR) din Washington a sugerat ca Dr. Kim va fi un lider diferit de ceilalti presedinti ai Bancii Mondiale de pana acum.

"Ceilalti erau oameni politici. Acestia petrecusera mare parte din viata devenind bogati sau puternici din punct de vedere politic sau mai rau. In schimb, Kim a petrecut cea mai mare parte a vietii incercand sa imbunatateasca vietile oamenilor saraci", a spus Weisbrot.