Spania a reintrat in recesiune in primul trimestru din 2012, la doi ani dupa ce revenise pe crestere economica, a anuntat marti guvernatorul Bancii Centrale, Miguel Fernandez Ordonez, confirmand ca scaderea PIB de 0,3% in ultimul trimestru al anului 2011 a continuat la inceputul lui 2012.

"Agravarea crizei datoriilor incepand cu vara anului trecut, a intrerupt recuperarea fragila a economiei spaniole", a declarat dl. Fernandez Ordonez intr-un discurs citat de presa internationala.

Dupa al patrulea trimestru din 2011 pe rosu, "aceasta tendinta a continuat in primele luni ale acestui an, ceea ce inseamna ca economia spaniola este in recesiune din nou", a adaugat guvernatorul.

Doua trimestre de scadere a PIB marcheaza intrarea unei tari in recesiune.

Cifrele oficiale provizorii ale evolutiei economiei spaniole in primul trimestru din 2012 sunt asteptate in 30 aprilie.

Marti, costurile de imprumut ale Spaniei la 12 si 18 luni au crescut semnificativ. La emisiunea de obligatiuni a existat o cerere mare pentru titlurile pe termen scurt, investitorii fiind pregatiti sa cumpere de aproape trei ori mai multe titluri la 12 luni si de aproape patru ori pe cele la 18 luni. Spania a imprumutat marti 3,178 miliarde de euro prin emisiuni de titluri pe termen de 12 si 18 luni.

Guvernul de la Madrid urmeaza sa efectueze joi o alta emisiune de obligatiuni pe termen de 10 ani, prin care vrea sa obtina 5,5 miliarde de euro.