Dupa o perioada de trei ani in care nu s-au inregistrat achizitii, tranzactiile in zona vanzarii de insule private din Grecia cunosc o intensificare consistenta, scrie cotidianul elen eKathimerini. Potrivit unor experti din aceasta piata, proprietarii insulelor, proveniti in special din randul mostenitorilor acestor proprietati incearca sa le vanda ca urmare a impozitarii ridicate recent introduse.

Ca urmare, preturile au scazut considerabil, iar in situatia in care ofertele de cumparare sunt serioase, vanzatorii par dispusi la concesii considerabile. Acesta este si cazul vanzarii insulei Oxia, detinuta de familia greco-australiana Stamoulis, catre membrii familiei regale din Qatar.

Insula, cu o suprafata de aproximativ 1236 de acri, a fost initial evaluata de proprietari la 6,9 milioane de euro, dar pretul final nu ar fi depasit 5 milioane, scrie eKathimerini. Insula este situata in Marea Ionica, aproape de Ithaca.

In timp ce o mare parte din Oxia este protejata ca parte a retelei ecologice Natura 2000, o parte a insulei poate fi dezvoltata, potrivit unor surse.

Vanzarea insulei Patroklos ar putea fi de asemenea aproape. Potrivit unei surse bine informate, proprietarii insulei- familia Giatrakos, discuta cu un investitor canadian si colaboreaza cu autoritatile locale, in incercarea de a clarifica care parte a insulei se poate dezvolta la scara comerciala. Avand in vedere potentialul de dezvoltare al Patroklos, se estimeaza ca pretul va depasi pragul de 100 de milioane de euro.

Cu toate acestea, incercarile anterioare de a vinde insula au fost insotite de obstacole legate de urbanism si de avize arheologice.

O insula privata bine-cunoscuta, Scorpios, care a apartinut lui Aristotel Onassis si care acum este in proprietatea Athinei Onassis, este iar scoasa la vanzare. Insula este situata in Marea Ionica, Athina Onassis invocand probleme de natura financiara. E drept, Aristotel Onassis a interzis prin testament vanzarea insulei, cu exceptia cazului in care intretinerea ei devine imposibila. Avand in vedere aceasta complicatie juridica, proprietarul incearca sa gaseasca un chirias cu care sa incheie un contract de inchiriere pe 99 de ani.