Pe masura ce economia a incercat o revenire scurta in 2011 tranzactiile cu companii detinute privat au fost tot mai rare, se arata intr-un raport al companiei Parker Lewis, specializata in fuziuni si achizitii. "Lipsa de experienta a managementului companiilor din Romania care intampina dificultati reale in a comunica si intelege intentiile, comportamentul si strategia grupurilor financiare de calibru ce doresc sa se extinda catre Europa de Est prin achizitia de jucatori locali, au reprezentat adevarate “baricade” in concretizarea unora dintre cele mai importante tranzactii din piata", se mai arata in raport.

In aceste conditii investitorii institutionali si fondurile de investitii cauta astazi cu precadere achizitia de credite garantate de catre companii viabile sau proprietati ce pot genera un venit sustenabil pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani.

Aceasta metoda este foarte profitabila pentru ca de fapt ea reprezinta tranzactionarea drepturilor de proprietate aflate sub incidenta creditului de la o entitate la alta fara plata in numerar sau prin finantare (foarte dificil obtenabila in conditiile pietei actuale) cat si datorita transparentei si juridice certificate anterior la data contractarii creditului.

Cele mai performante industrii din Romania sau cele mai vanate astazi in perspective realizarii de tranzactie sunt: industria farmaceutica (producatori, distribuitori), servicii medicale (clinici, producatori de consumabile), industria IT (software), magazinele de desfacere online (FMGC online), operatori de logistica, media online (ziare, publicatii etc), companii de stocare a informatiilor in sistem electronic si letric, servicii financiare (vanzare sau fuziunea bancilor la nivel regional), banci, companii de servicii in industria financiara, servicii financiar contabile.

Targeturile fondurilor de investitii la nivel general sunt companiile mici si mijlocii cu un grad de profitabilitate ridicat. Aceste afaceri au cele mai bune fluxuri de numerar si astfel foarte multi bani generati cu posibilitati reale de crestere.

Avand in vedere ca 2012 este un an electoral, an in care din punct de vedere investitional reprezinta unul de risc major sau de reasezare a pietei locale de fuziuni si achizitii, respectiv reorientarea intereselor, nici o tranzactie majora nu va fi realizata, cel putin de catre fondurile de investitii tip “private equity” (acestea fiind detinute in marea lor majoritate de catre familii bogate din occident) sau venture (de risc major).

Piata de fuziuni si achizitii din Romania poate fi caracterizata ca una nesemnificativa la nivel global pana in acest moment, determinata in fapt de comportamentul pasiv al antreprenoriatului local. Ca si regula a acestei piete, se asteapta venirea investitorilor din exterior, cei locali fiind concentrate cu precadere numai pe piata interna, doar in anumite situatii dorind sa investeasca in exterior. Un catalizator important de promovare a Romaniei pe piata internationala de M&A vor fi tranzactiile Companiilor Nationale, care ulterior inglobate in cele internationale vor putea reprezenta un punct de referinta pentru industria locala de fuziuni si achizitii.