Germania, considerata un "paradis al securitatii" pentru investitori, a imprumutat miercuri aproximativ 4 miliarde de euro pe doi ani la o rata a dobanzii care a ajuns la un nivel minim istoric, de 0,14%, conform datelor publicate de Bundesbank si citate de AFP. Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a avertizat ca aceste niveluri nu pot fi bune pe termen lung si reflecta o stare de "profunda incertitudine".

In ciuda acestui randament putin profitabil pentru investitori - si extrem de redus, dupa ce aceasta era la finalul lunii martie la 0,31% pentru aceeasi perioada - cererea a fost ridicata, in total fiind oferita o suma de 7,670 miliarde de euro, au precizat Bundesbank si Agentia financiara germana.

Agentia financiara, cea care gestioneaza datoria germana, propusese initial achizitia a 5 miliarde de euro prin aceste obligatiuni de stat cu maturitatea in martie 2014. Ea a plasat 4,206 miliarde de euro si, ca de obicei, a pastrat o parte din nevoile sale de finantare pe piata secundara, in valoare de 794 milioane de euro.

Mai multi observatori au lansat semnale de avertizare in ceea ce priveste riscul reducerii cererii, din cauza randamentului redus al datoriei germane. Saptamana trecut o obligatiune germana pe zece ani ajunsese la o rata minima istorica, 1,77%, insa operatiunea nu a fost subscrisa in totalitate.

Totusi, rezultatul de marti "subliniaza volatilitatea persistenta din piata", a afirmat purtatorul de cuvant al Agentiei financiare, Jorg Muller, evocand "un mediu de piata nervos".

Germania beneficiaza de niveluri extrem de scazute ale datoriei sale, care se concretizeaza in reducerea cheltuielilor cu dobanziile, insa ministrul de finante, Wolfgang Schauble, a spus recent ca aceste niveluri nu pot fi bune pe termen lung, pentru ca ele reflecta o profunda incertitudine.

Revenirea pe scena a crizei datoriilor si preocuparile din jurul Spaniei din ultima perioada au dus cu siguranta la consolidarea atractivitatii datoriei germane, considerata de investitori foarte sigura. Comparativ, Spania a platit marti pentru titlurile emise pe 18 luni o rata de 3,11%.