Discutiile dintre reprezentantii proprietarilor si oficialii Ministerului Finantelor s-au terminat dupa 3 ore fara niciun rezultat. Intalnirea dintre cele doua parti va continua vineri la ora 14, discutiile urmand sa abordeze solutiile practice. Proprietarii solicita restituirea in natura si se opun oricarei plafonari a despagubirilor. Surse participante la discutii au declarat pentru HotNews.ro ca se asteapta propuneri concrete din partea proprietarilor. Ideile prezentate de acestia miercuri - in genul transferarii restituirilor la primariile din tara - nu pot fi aplicate. "Daca se va veni cu o idee buna si aplicabila, sigur ca o vom lua in calcul", au mai spus sursele citate. Guvernul se afla sub presiunea timpului, fiind obligat sa elaboreze o noua legislatie pana in 12 iunie 2012, dar si a acordului cu Comisia Europeana, care nu permite depasirea tintei de deficit bugetar si, deci, plata integrala a despagubirilor.

Potrivit unei decizii pilot a CEDO, "refacerea totala a legislatiei, care sa conduca la reguli de procedura clare si simplificate, ar face sistemul de despagubire mai previzibil in aplicarea sa, spre deosebire de sistemul actual, ale carui prevederi sunt dispersate in mai multe legi, ordonante si hotarari. Plafonarea despagubirilor si esalonarea lor pe o perioada mai lunga ar putea sa reprezinte, de asemenea, masuri capabile sa pastreze un just echilibru intre interesele fostilor proprietari si interesul general al colectivitatii".

Proprietarii nu au fost nici ei la unison in cadrul intalnirii de miercuri, mai spun participantii la discutii. "O parte voiau retragerea in totalitate a proiectului, altii voiau modificarea lui. Probabil vineri vom avea propuneri concrete din partea dansilor si vom putea discuta eventuale solutii viabile", au declarat sursele noastre.

Proiectul de lege privind limitarea restituirilor şi despăgubirilor pentru foştii proprietari va fi, totusi, modificat potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dorina Danielescu.

"Asociatiile de proprietari au venit cu obiecţiuni, propuneri şi amendamente. Acestea vor fi centralizate şi supuse spre analiză Comitetului Interministerial, urmând a se îmbrăca o altă formă şi a fi prezentată. Toate amendamentele, propunerile şi obiecţiile vor fi centralizate şi analizate de Comitetul Interministerial", a mai spus Danielescu. Ea a mai precizat că proiectul de lege actual nu va fi retras de pe site-ul ANRP, fiind în dezbatere publică.

Guvernul nu a luat o decizie in privinta noii legi privind despagubirile pentru proprietatile nationalizate, proiectul de act normativ, inclus pe agenda reuniunii de marti fiind amanat pentru o sedinta viitoare.

"La acest moment, plafonul de despagubire ramane la 15% din valoarea bunului, dar Guvernul trebuie sa mai analizeze procedurile inainte de a aproba actul normativ, legate inclusiv de dosarele deja depuse", au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Reamintim ca Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, ca vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibilitatea restituirii in natura. De asemenea, plata se va face esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat insa ca Uniunea nu va vota in Parlament un proiect de lege al Guvernului privind retrocedarile imobilelor daca acesta nu va prevede restituirea in natura. El a aratat ca nu este de acord cu eliminarea din legislatie a restituirii in natura a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete si imobilele pot fi restituite.

Surse guvernamentale au mai declarat ca Executivul analizeaza varianta ca viitorul proiect de lege privind despagubirile pentru proprietatile nationalizate sa prevada restituirea in natura pentru dosarele deja depuse, cu stabilirea unui termen pana la care mai pot fi depuse dosare care sa fie solutionate tot cu retrocedari in natura.

Reprezentantii proprietarilor au spus in finalul intalnirii ca in situatia in care Statul nu va lua o decizie care sa ii multumeasca, vor organiza iesiri in strada si manifestari la CEDO.