UPDATE OMV a cerut Curtii de Arbitraj de la Paris sa rezolve problema recuperarii unei datorii de la statul roman

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 18 aprilie 2012, 19:04 Economie | Finanţe & Bănci


Compania austriaca OMV a inregistrat la Curtea de Arbitraj de la Paris o cerere de arbitraj in vederea solutionarii unui litigiu cu statul roman. Informatia apare in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare privind suplimentarea cu 820.000 lei a bugetului Ministerului Mediului pentru plata cheltuielilor reprezentand onorariile arbitrilor in cauza aflata pe rolul Curtii de Arbitraj. Litigiul porneste de la faptul ca statul a refuzat rambursarea unor cheltuieli efectuate de Petrom pentru unele cheltuieli de mediu.

Intr-o prima faza, statul trebuie sa returneze companiei OMV Petrom 91,68 milioane de lei (aprox. 20 mil euro), fara TVA, reprezentand costuri de decontaminare a mediului. Pentru aceasta suma OMV se afla in litigiu cu statul roman.

Insa, datoria totala se apropie de 600 de milioane de euro.

Chiar in raportul financiar pe 2010, se arata ca aceasta este suma totala estimata pe care Petrom o revendica de la stat pentru unele cheltuieli de mediu.

Inca din august anul trecut, HotNews.ro arata ca acest caz ar putea ajunge la Curtea de Arbitraj de la Paris.

Conform contractului de privatizare, OMV Petrom are obligaţia de a închide sondele care sunt abandonate şi care urmează să fie scoase din funcţiune, se arata intr-un raport pe 2010 privind situatia financiara a Petrom. "Aceste cheltuieli vor fi recuperate de la statul român, întrucât acestea se referă la activităţi de explorare şi producţie efectuate înaintea procesului de privatizare a OMV Petrom în 2004. Ca urmare, OMV Petrom S.A. a înregistrat datorii estimate cu dezafectarea şi respectiv creanţe de la statul român în sumă de 1.992,84 milioane lei la 31 decembrie 2010 (2009: 1.835,22 milioane RON). De asemenea, OMV Petrom S.A. a înregistrat creanţe de la statul român referitoare la obligaţiile de mediu în E&P, Rafinare şi Doljchim în sumă de 466,11 milioane RON (2009: 537,46 milioane RON) întrucât acestea existau înaintea procesului de privatizare a OMV Petrom S.A", se mai arata in raport.

OMV Petrom a înaintat două notificări prin care solicită rambursarea costurilor de decontaminare a mediului, în sumă de 91,68 milioane RON. Până în prezent, statul român nu a plătit sumele solicitate.

"În temeiul art. 2.1 din Anexa P la Contractul de privatizare nr. 5/2004, S.C. OMV Petrom S.A. a transmis notificări de pretenţie către Ministerului Mediului şi Pădurilor, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în perioada 2009 şi 2010", arata Ministerul Mediului.

 • Notificarea pretenţiei nr. 971/20.11.2009 pentru obiectivul Închiderea celor două batale de şlamuri fosfo-amoniacale de pe platforma Combinatului Doljchim Craiova, în valoare de 30.252.175,84 lei (exclusiv TVA), echivalentul a 7.198.120,94 euro;
Notificarea pretenţiei nr. 118/26.03.2010, pentru obiectivul Ecologizarea celor două batale interioare din cadrul Rafinăriei Petrobrazi, în valoare de 61.431.494,04 lei (exclusiv TVA), echivalentul a 15.315.786,79 euro.

 • UPDATE Potrivit OMV Petrom, acest demers reprezinta o cerere in arbitraj menita sa clarifice aspecte care pentru moment constituie subiectul unor interpretari diferite.

OMV Petrom mai sustine ca au fost efectuate activitati de decontaminare a unor poluari care s-au produs inainte de privatizare, compania inregistrand pana in prezent la autoritatile competente doua solicitari de rambursare in valoare de 91,68 milioane lei (circa 21 milioane de euro).

 • "Desi notificarile de rambursare au fost depuse cu peste doi ani in urma, pana la acest moment nu s-a ajuns la o interpretare comuna in ceea ce priveste aceste solicitari. In consecinta, conform prevederilor contractului de privatizare, in ultima instanta OMV AG, în calitate de cumpărător al Petrom, s-a adresat Curţii de Arbitraj de la Paris, la sfarsitul anului trecut, în vederea obtinerii unei interpretari obiective a celor doua solicitari.
 • In ciuda interpretarilor diferite mentionate mai sus, compania apreciază o serie de progrese recente. Acestea se refera la adoptarea unei proceduri de lucru pe cazurile de Anexa P, dar şi la identificarea posibilităţii de a folosi fonduri structurale pentru decontaminarea siturilor poluate înainte de privatizare", precizeaza Petrom. 

Potrivit Anexei P din contractul de privatizare al Petrom – precum şi practicilor internaţionale conform cărora poluatorul plăteşte -  costurile remedierii poluărilor cauzate înainte de privatizare vor fi rambursate de către statul român, în condiţiile îndeplinirii anumitor cerinţe, mai precizeaza Petrom.

Motivaţia constă în faptul că statul, prin companiile deţinute, a exploatat zăcăminte petroliere mai mult de 50 de ani, într-o perioadă în care standardele de mediu erau foarte scăzute sau nu se aplicau.

Practic, Petrom finanţează şi coordoneaza serviciile de decontaminare, urmând să recupereze la o dată ulterioară valoarea acestor costuri.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





2765 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  ok (Miercuri, 18 aprilie 2012, 19:13)

  Gabriel [anonim]

  ARGENTINA !
  • +2 (2 voturi)    
   nu cred (Joi, 19 aprilie 2012, 2:01)

   adyQ [utilizator] i-a raspuns lui Gabriel

   asta nu e posibil ca te ard imediat pritenii din UE...si mai rau ce ar iesi cu balciul intern nici nu vreau sa ma gandesc :))
   din pacate nu se poate...daca mai esti inca acolo o sa stai mult si bine si o sa platesti toate cate s-au facut si se mai fac inca si nu cred ca va fi de ajuns o viata de om sa fie toate platite...
 • +8 (8 voturi)    
  Frumos (Miercuri, 18 aprilie 2012, 19:30)

  Remus [anonim]

  Frumos s-a negociat acest contract de privatizare de catre domnii din PSD , mai are multe surprize acest contract?...
  • +2 (4 voturi)    
   nesimtire? (Miercuri, 18 aprilie 2012, 19:45)

   ion.daniel [anonim] i-a raspuns lui Remus

   pana la urma si vesticii da spaga si fura. Au distrus combinatul dolj chim si acum cer mai multi bani de la stat pentru ecologizarea lui decat au dat pe intreg combinatul? Asta nu se numeste nesimtire?
   Intrebarea mea e, pamantul ecologizat cui ramanecombinatului sau statului roman?
  • 0 (0 voturi)    
   Politici anti-romanesti (Joi, 19 aprilie 2012, 13:55)

   Cetatean [anonim] i-a raspuns lui Remus

   Sa vedem ce s-a intamplat in cazul Petrom, care acum are politici anti-romanesti:

   1. "Consiliul Concurentei a sanctionat grupul Petrom cu o amenda totala de 503,8 milioane de lei pentru ca s-a inteles cu alte companii petroliere pentru a scoate de pe piata un sortiment de bezina. Chiritoiu a anuntat ca Petrom a luat cea mai mare amenda pentru ca a avut circumstante agravante".

   2. "Statul roman este dator companiei OMV Petrom cu circa 2,46 miliarde de lei (aprox.600 de milioane de euro). De altfel, chiar in raportul financiar pe 2010, se arata ca aceasta este suma totala estimata pe care Petrom o revendica de la stat pentru unele cheltuieli de mediu".

   3. Evolutia profitului net al Petrom in perioada 2004 - 2009

   - In anul 2004 Petrom a avut pierderi de 240 milioane de euro.
   - In anul 2004 statul a obtinut la privatizarea Petrom 670 milioane de euro pentru 33% din actiuni. Petrom a realizat ulterior o majorare de capital in valoare de 830 milioane de euro, care i-a permis sa-si majoreze participatia la 51%.
   - In anul 2005 profitul Petrom a fost de 391 milioane de euro.
   - In anul 2006 profitul Petrom a fost de 648 milioane de euro.
   - In anul 2007 profitul Petrom a fost de 533 milioane de euro.
   - In anul 2008 profitul Petrom a fost de 278 milioane de euro.
   - In anul 2009 profitul Petrom a fost de 326 milioane de euro.

   http://www.zf.ro/infografice/evolutia-profitului-net-al-petrom-in-perioada-2004-2009-5718024

   Ce investitii formidabile a facut Petrom in anul 2004 astfel incat in 2005 a ajuns la un asemenea profit?
   Rezervele mondiale de hidrocarburi sunt pe terminate (pe termen mediu) si in cazul unor crize energetice catastrofale ne vom trezi ca nemtii vor plati mai mult decat romanii pe energia romaneasca (care va fi exportata) iar noi vom ramane cu locuintele neincalzite iarna.
 • +6 (8 voturi)    
  belea (Miercuri, 18 aprilie 2012, 19:37)

  kin3zu78 [utilizator]

  au dat petrom pe 600 milioane, iar acuma avem sa le dam aceeasi bani :) Doamneeeeeeeee
 • +6 (10 voturi)    
  OMV (Miercuri, 18 aprilie 2012, 19:48)

  paul [anonim]

  Asta inseamna ca le-am dat Petrom-ul gratis.
  Bravo d-le Nastase,felicitari Parlamentului.
  PUSCARIA SA VA MANANCE PE TOTI!
  • +4 (6 voturi)    
   Lasa puscaria (Miercuri, 18 aprilie 2012, 23:03)

   Cornel [anonim] i-a raspuns lui paul

   Acolo se mananca gratis, pat, teve, cald...
   La OCNA ! LAGAR ! MUNCA SILNICA !
  • 0 (4 voturi)    
   Gratis, poate dupa capul tau (Joi, 19 aprilie 2012, 4:08)

   mvr [utilizator] i-a raspuns lui paul

   Nu!
   Nu inseamna ce crezi tu ca inseamna.

   Petrom a platit milioanele de Euro pentru activitati de ecologizare, decontaminari, etc care au fost determinate de evenimente ce s-au produs inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare (in perioada cand administrator era statul roman). Ei doar respecta contractul negociat/semnat cu statul roman.

   E ca si cum tu ai inchiria un spatiu comercial cu geamuri sparte, dar in contract te-ai angaja sa nu platesti pentru daunele inregistrate inainte de data intrarii in vigoare a contractului (sau data la care ai lua spatiul in primire). Inca o dovada a talentului de negociatori al guvernantilor.


   PS: exemplul Argentinei este totusi unul foarte bun :)
   • 0 (0 voturi)    
    Si hotii trebuie sa plateasca. (Joi, 19 aprilie 2012, 15:47)

    tepes [utilizator] i-a raspuns lui mvr

    Sa plateasca cine a semnat acest contract,asa ar fi corect.Cine la semnat a facut-o premeditat,deci trebuie sa plateasca material si penal.Probabil in SUA semnatarul contractului ar fi primit 500 de ani de detentie..
  • 0 (0 voturi)    
   asta este (Joi, 19 aprilie 2012, 15:41)

   tepes [utilizator] i-a raspuns lui paul

   Da domnule,pe gratis,iar cel care a semnat contractul Adrian Nastase vrea din nou la putere.
 • +9 (9 voturi)    
  Ca sa vezi (Miercuri, 18 aprilie 2012, 19:52)

  Radu [anonim]

  OMV contraataca dupa ce Basescu criticat in termeni duri faptul ca aceasta companie a facut un profit nesimtit pe timp de criza. Nu-l agreez pe Basescu, dar de aceasta data a avut dreptate!
  Interesele OMV se suprapun peste interesele Romaniei, asadar o nationalizare se impune in acest caz, si nu este absolut deloc o masura de tip comunist.
  • 0 (6 voturi)    
   nope... (Miercuri, 18 aprilie 2012, 21:07)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Radu

   Au declansat litigiul de mult, n-are Basescu Presedintele nimic cu chestia asta...

   Insa nu stiu daca nu cumva Basescu "ne-presedintele", cel de acum 10 ani, nu a avut vreun amestec in modul in care s-a negociat contractul... ca parca se povestea ceva, pe atunci... ;)
   • 0 (0 voturi)    
    Dar daca nu stiti, de ce comentati? (Joi, 19 aprilie 2012, 15:18)

    Cristina P [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    Daca nu stiti cine a negociat pentru Romania contractul cu OMV de ce comentati insinuand ca TB a avut vreo treaba cu asta? Asta fac multi neaveniti pe forum, fie care este vorba despre Basescu, Ionescu, Popescu, Gheorghe etc, isi dau cu presupusul si isi aduc aminte ca au auzit ei odata ceva, o poveste de adormit copiii...Pentru buna dvs informare, contractul cu OMV a fost negociat si semnat pe vremea guvernarii Nastase, printre altii de Dl. Dorin Mucea (seful OSPI la acea data), precum si Radu Mihai Donciu - consilier al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului si Marius Robert Neagoe - directorul Directiei Juridice a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului. Toti acesti "domni" au fost la un moment dat cercetati penal - recunosc ca nu am mai urmarit ce s-a intamplat cu ei...
 • 0 (6 voturi)    
  15 % (Miercuri, 18 aprilie 2012, 21:04)

  Codruta N [utilizator]

  Sa le dea 15% din cat trebuie sa le dea, in lei, esalonat pe 15 - 20 ani, asa cum vor sa le restituie proprietarilor jefuiti de Stat pentru a 4-a sau a 5-a oara! :D
  Din cate am inteles, CEDO agreaza idei din asteaaaa... ca daca jefuiesti omu' nu mai tre' sa-i dai toti banii inapoi ;)

  Cat despre "contractul de privatizare", se STIA (si chiar de atunci!!!) ca exista aceasta clauza in el - dar cand mai croncaneau unii pe tema asta, erau tratati drept "dujmanul poporului si al societatii capitaliste multilateral dezvoltate" >:

  Astept cu nerabdare tzeapa Rosia Montana si pe cea cu CUPRUMIN! :P
 • +3 (3 voturi)    
  600? (Miercuri, 18 aprilie 2012, 21:20)

  Codruta N [utilizator]

  ok, am inteles: batalele de la Petrobrazi si Doljchim - aprox. 23 mil. eur; inca 20 mil. nu reiese de la ce (presupun ca e vorba despre terenurile forestiere), plus TVA, deci vreo 55 mil. eur. Dar ce e cu restul de pana la 600 mil.? Alea de unde vin?
 • +3 (3 voturi)    
  tupeu maxim (Joi, 19 aprilie 2012, 7:50)

  Triaz [utilizator]

  Bine ca nu au depus plangere ca platesc doar 21 de dolari barilul de petrol extras de la noi. Nu ne mai reprezinta nimeni interesele, ne vindem tara pe 2 lei.
 • +2 (2 voturi)    
  Lui OMV trebuie sa i se puna capat (Joi, 19 aprilie 2012, 8:48)

  Marius Stefu [anonim]

  Nu mai este timp de pierdut. Petrom trebuie nationalizat URGENT! Am dat o companie de 5 miliarde de euro la 51% din actiuni cu doar 600 de milioane si acum vad ca tot noi trebuie sa mai dam bani? Ce inseamna acest haos doar Nastase stie, dar e cazul ca Basescu sa puna piciorul in prag: compania nationalizata, iar OMV sa plateasca diferenta intre 600 de milioane si 5 miliarde cit valora 51% Petrom la privatizare, numai daca compar cu valoarea MOL la acea vreme.
 • +1 (1 vot)    
  Republica bananiera (Joi, 19 aprilie 2012, 9:50)

  Nicolae [anonim]

  Noi suntem un fel de colonie pentru invadatorii cu bani. Vine OMV-ul si i sa dau resursele de catre psd pe bani putini. Vine si basescu si isi pune pe viitorul cuscru - Bebe Ionescu (tacsu lui Sida - prietenul luminatei EBA) si furaciunea continua. Nimeni nu croncane pentru ca baietii astia iau bani de la toti consumatorii de combustibil si dau tva si accize la stat iar spaga pentru enormul profit este si ea pe masura. Nu degeaba OMV "sponsoriza" sotia sefului de la SIE + multi alti omuleti importanti. Poate nu se dorea ca SIE sa-si aplece urechea pe convorbirile tilharilor de la OMV/Petrom unde se sifoneaza sume imense de bani spre Austria pe baza de contracte de management ale expatilor austrieci din Petrom.Angajeaza un austriac in petrom si hop zeci de milioane de euro se duc in OMV Austria... Daca pe plan loca ei ung pe toata lumea cine sa-i mai controleze pe acesti jegosi? De ce oare basescu face lobby pe fata unei companii care vine sa plateasca 200 milioane euro desi zacamintul era evaluat la 6 miliarde euro? Pentru spaga?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by