Premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut si noii conduceri a ANAF sa atinga tinta de 1,5% din PIB în două luni pentru aducerea de venituri suplimentare la buget prin combaterea evaziunii fiscale. "Dacă noua conducere consideră că ţinta de 1,5% pentru două luni nu este realistă, are la dispoziţie o săptămână să vină cu propria evaluare", a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Acesta a mai spus ca Executivul a aprobat miercuri, printr-un Memorandum, Programul Multianual de Modernizare a Administraţiei Fiscale pentru perioada 2012-2016, strâns legat şi de obiectivele noii conduceri a ANAF: îmbunătăţirea conformării voluntare la plată, combaterea fermă a evaziunii fiscale şi creşterea eficienţei colectării.

Implementarea Programului Multianual de Modernizare a Administraţiei Fiscale va contribui la creşterea nivelului conformării voluntare la plată, creşterea ponderii în PIB a veniturilor colectate de către ANAF la nivelul de 30,5% până în 2016 şi scăderea costului colectării.

Programul va beneficia de sprijinul Băncii Mondiale prin intermediul unui împrumut care urmează să fie negociat până la sfârşitul anului în curs, ale cărui costuri totale estimate sunt de aproximativ 75 milioane euro.

Sorin Blejnar a fost inlocuit marti de la conducerea ANAF cu Serban Pop, motivul fiind colectarea la bugetul de stat sub tintele stabilite.

Pe 17 februarie,premierul Mihai-Razvan Ungureanu a cerut oficialilorimplicati in combaterea evaziunii fiscale ca in termen de 60 de zile sa aduca venituri suplimentare la buget de cel putin 1,5% din PIB. Termenul a expirat marti, 17 aprilie.