Subocuparea pietei muncii: Peste 230.000 de romani cu program de lucru partial doresc si sunt disponibili sa munceasca mai mult

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 19 aprilie 2012, 10:15 Economie | Finanţe & Bănci


In anul 2011, 237.000 de romani ocupati cu program partial doreau si erau disponibili sa lucreze mai multe ore decat in prezent, fiind considerate persoane  subocupate, anunta INS. Aceasta categorie de persoane a reprezentat 2,4% din populatia activa, 2,6% din populatia ocupata si aproape un sfert (24,8%) din numarul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru partial. La nivelul UE27, 3,6% dintre persoanele active erau subocupate in anul 2011. Cele mai mari ponderi ale persoanelor subocupate in randul populatiei active s-au inregistrat in Irlanda (6,3%), Marea Britanie (5,6%) si Germania (4,7%), iar cele mai mici in Republica Ceha (0,5%), Belgia si Bulgaria (0,8% - ambele).

Rata somajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta fortei de munca in gospodarii, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice si sociale. Acest indicator insa, nu poate descrie singur varietatea de situatii generata de adancirea fragmentarii si diversificarii pietei muncii. Pentru a oferi o imagine completa a situatiei si evolutiei pietei muncii, INS publica incepand din acest an, cu periodicitate anuala, un set de 3 indicatori suplimentari, reprezentand categorii de populatie ocupata sau inactiva avand unele similitudini cu populatia in somaj si grade diferite de atasament fata de piata muncii (comparativ cu situatia standard a categoriei din care fac parte) si anume:
-    persoane subocupate;
-    persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul;
-    persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul.
Ultimii 2 indicatori ("persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul" si "persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul"), alcatuiesc impreuna "forta de munca potentiala aditionala".
Cei 3 indicatori suplimentari ratei somajului, constituie "arii" de intrepatrundere intre populatia ocupata si cea in somaj, pe de o parte, si intre someri si populatia inactiva, pe de alta parte, dupa cum se poate observa din diagrama de mai jos.

Populatia dupa participarea la activitatea economica si cei 3 indicatori suplimentari ratei somajului:
 
  • Din randul populatiei inactive (11,516 milioane persoane), 487.000 persoane in varsta de 15-74 ani erau disponibile sa inceapa lucrul, dar nu cautau un loc de munca, iar alte 7 mii persoane cautau un loc de munca, dar nu erau disponibile sa inceapa lucrul.
  • Aceste doua categorii de persoane inactive, alcatuiesc impreuna forta de munca potentiala aditionala care in anul 2011 a fost de 494.000 persoane, reprezentand echivalentul a 5,0% din populatia activa.
  • La nivelul UE27, forta de munca aditionala potentiala reprezenta 4,6% din populatia activa, intre statele membre valoarea indicatorului variind intre 1,4% in Republica Ceha si 12,1% in Italia.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1487 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by