Emisiunea de titluri de stat a Spaniei desfasurata joi a adus la o oarecare relaxare a statului iberic, acesta avand o cerere puternica din partea investitorilor desi unele costuri ale imprumuturilor au crescut, relateaza BBC.

Titlurile de stat cu scadenta la 10 ani au fost tranzactionate la un randament de 5,743%, in crestere fata de nivelul de 5,403% inregistrat la ultima sedinta similara din februarie. In acelasi timp rata dobanzii la titlurile pe 2 ani a scazut la 3,463% de la 3,495% in octombrie.

Spania a vandut toate titlurile de stat emise, in valoare de 2,54 miliarde de euro, avand o cererea mai mare decat la precedentele tranzactii. Cererea pentru titlurile la 10 ani a fost aproape de doua ori mai mare fata de suma ceruta.

"Per ansamblu au fost o serie de rezultate rezonabile care au indepartat cumva temerile privind faptul ca cererea interna pentru titlurile spaniole ar fi secat", a spus Richard McGuire, strateg al Rabobank. Acesta a adaugat ca acest suport a avut totusi un pret.

Au existat temeri asupra licitatiilor de titluri din aceasta saptamana, dupa ce ratele dobanzii la titlurile existente cu scadenta la 10 ani au crescut peste 6% luni. Un cost al imprumutului de peste 6% este considerat de multi analisti ca este nesustenabil pe termen lung.

La emisiunea de titluri pe termen scurt care a avut loc marti rata dobanzii la titlurile pe 12 luni a crescut la 2,6%, de la 1,4% in luna martie, in timp ce la titlurile cu scadenta la 18 luni a crescut de la 1,7% la 3,1%.

Analistii au spus ca Spania a trecut de obstacolul acestei licitatii, insa provocarile pentru economie raman in continuare.

"Pana cand vedem semnele programului de consolidare fiscala implementat de guvern si semnele evolutiei economiei spaniole, investitorii se vor ingrijora cu privire la traiectoria ponderii in PIB a datoriei pe termen mediu", a precizat Nick Stamenkovic, strateg pe piata obligatiunilor de la RIA Capital Markets.