Polyus Gold International Limited, cel mai mare producător de aur din Rusia, a anuntat vineri printr-un comunicat ca a vandut operatiunile din Romania- Romaltyn Mine si Romaltyn Explorare- unui holding din Insulele Virgine Britanice , afiliat companiei kazahe SAT & Company (Kazahstan), pentru suma de 20 de milioane de dolari SUA. Polyus este controlata de al treilea miliardar rus, Mihail Prochorov, posesorul unei averi de circa 18 miliarde de dolari. Romaltyn era controlata pana la data incheierii acestei tranzactii de un off-shore din Insula Man- Romaltyn Ltd.

Romaltyn Exploatare detinea trei licente de concesiune in Romania: una (nr. 11.795/2009) privind explorarea resurselor de minereuri auro-argentifere din perimetrul Camarzana Nord, judetul Satu Mare, o alta (nr. 11.796/2009) privind explorarea resurselor de minereuri auro-argentifere din perimetrul Alunis - Piatra Handal, judetul Maramures,dar si o licenta de concesiune (nr. 11.797/2009) privind explorarea resurselor de minereuri auro-argentifere din perimetrul Poprad, judetul Maramures.

Compania baimareana- fosta Auruliar apoi Transgold, a trecut prin mai multi actionari majoritari, ea castigandu-si o notorietate nedorita dupa accidentul ecologic din 30 ianuarie 2000, cand aproximativ 100.000 de metri cubi de steril si cianuri s-au scurs din iazul de decantare de la Bozanta, ajungand pana in Tisa.