Guvernul polonez a aprobat vineri un proiect de reforma a varstei de pensionare, care va creste progresiv, pana la 67 de ani, a anuntat premierul Donald Tusk, citat de AFP.

"Sunt decizii dificile si ne dam seama cate persoane din Polonia sunt ingrijorate" in fata acestor schimbari, a afirmat Tusk, dupa sedinta de guvern.

Potrivit proiectului de lege, varsta de pensionare, in prezent 60 de ani pentru femei si 65 pentru barbati, va creste progresiv, incepand din 2013, pentru a ajunge la 67 de ani in 2020 pentru barbati si la aceeasi varsta pentru femei, in 2040.

Reforma vizeaza si militarii de cariera si politistii care vor fi obligati sa munceasca 25 de ani, fata de 15, in prezent, pentru a obtine dreptul la pensie.

Proiectul prevede ca femeile cu varsta de 62 de ani si barbatii de 65 de ani vor putea, daca doresc, sa se pensioneze anticipat, cu o valoare a pensiei redusa cu 50%.

Femeile trebuie sa cumuleze un stagiu de pensionare de 35 de ani iar barbatii de 40 de ani.

Pentru a intra in vigoare, reforma varstei de pensionare trebuie sa obtina si avizul Parlamentului.

Guvernul considera acest proiect un raspuns in fata scaderii demografice, a imbatranirii populatiei si a riscului unei "lipse dramatice de forta de munca in Polonia la orizontul anilor 2040".

Studii realizate recent afirma ca peste jumatate din locuitorii din Polonia, o tara cu 38,2 milioane de locuitori in prezent, vor avea peste 50 de ani la orizontul anului 2042 si doar o treime din populatie va fi activa pe piata fortei de munca.

Reforma varstei de pensionare a provocat un important val de proteste din partea sindicatelor si a opozitiei, atat de stanga cat si de dreapta.

Peste 10.000 de persoane au protestat la sfarsitul lunii martie pe strazile Varsoviei impotriva acestei reforme, la apelul sindicatului Solidaritatea.