Galceava economistilor. Liviu Voinea, GEA: Florin Citu se inseala. Cresterea salariului minim ar ajuta economia

de DP     HotNews.ro
Luni, 23 aprilie 2012, 11:49 Economie | Finanţe & Bănci

"Articolul lui Florin Citu analizeaza impactul bugetar al cresterii salariului minim de la 600 RON (pe trei variante) – la 650, 700 si 750 – asa cum era el in 2010. Intre timp salariul minim a crescut la 670, iar propunerea noastra este de crestere a sa la 800 RON. Poate dl. Citu nu stie nivelul actual al salariului minim, altfel nu ar calcula cresterea sa la 650 RON (de la 670). Articolul analizeaza impactul bugetar al cresterii  salariului minim impreuna cu scaderea CAS dar nu spune la ce nivel de scadere a CAS este facut pentru a da rezultate negative. Din articolul dlui Citu s-ar intelege fara CAS – ceea ce evident nu se poate, noi vorbim de o cota redusa de CAS", se arata intr-o nota remisa HotNews.ro de Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata si consilier pe probleme economice al USL.

"Chiar presupunand ca rezultatul dlui Citu ar fi corect (dar, din motivele exprimate mai sus, nu este) el este incomplet; o pierdere anuala de 50 milioane euro este usor compensata in cateva luni de cresterea incasarilor din TVA in urma cresterii consumului prin faptul ca lunar ar ramane peste 100 lei in plus la mult peste 1 milion de angajati", mai arata Voinea.

In plus, cresterea salariului minim:

- Reduce impactul economiei gri (in sectorul privat cca. 30% din angajati sunt platiti cu salariul minim, dar o parte dintre ei mai primesc o diferenta la negru).

- Reduce somajul, nu il creste, pentru ca stimuleaza interesul celor care in prezent muncesc in economia subterana de a primi salariul minim (in prezent diferenta dintre ajutorul de somaj si salariul minim este prea mica).

- Ajuta familiile sarace, dar unde macar un membru este angajat.

- Reduce inegalitatea dintre cei cu venituri mari si cei cu venituri mici, ceea ce protejeaza valorile democratice.

- Ajuta comunitatile locale in care exista o concentrare ridicata a celor cu salarii mici.

- Ajuta afacerile, pentru ca multi consumatori au mai multi bani de cheltuit.

Evidenta privind impactul negativ al salariului minim asupra somajului este slaba, fapt recunoscut chiar de Solow si Stiglitz (ambii laureati Nobel). Dl. Citu nu prezinta nici  o evidenta a impactului salariului minim asupra somajului (asertiunea privind somajul din UE vs. SUA fiind ridicola chiar si pentru un student, sunt cu totul alti factori care influenteaza somajul - de ex. mobilitatea fortei de munca, mult mai mare in interiorul SUA decat in interiorul UE).

"Dl. Citu se contrazice oricum atunci cand se opune cresterii salariului minim dar spune ca 2 milioane de romani au plecat din tara pentru ca nu erau nemultumiti de salarii. In final, dl. Citu cocheteaza usor cu ideea impozitarii diferentiate – ceea ce este un pas inainte. Cei cu venituri mici vor plati impozite mai mici, iar cei cu venituri mai mari vor plati impozite mai mari – aceasta este starea de normalitate si in UE si in SUA", se arata in finalul notei transmise de Voinea.


Citeste mai multe despre   2222 vizualizari

 • +2 (8 voturi)    
  va creste (Luni, 23 aprilie 2012, 11:54)

  giovani [anonim]

  Va creste munca la negru,faceti voi asa si o sa vedeti ce patiti.
  • -1 (5 voturi)    
   investitii noi (Luni, 23 aprilie 2012, 12:52)

   casandra [anonim] i-a raspuns lui giovani

   Vom investi serios in cateva inchisori noi pentru infractorii care utilizeaza munca la negru. Asa zice noul cod al muncii, ca tipii acestia sa faca inchisoare.
    #showComment
 • +6 (8 voturi)    
  solutia simpla (Luni, 23 aprilie 2012, 12:07)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  daca o crestere de 1-200 de ron ar fi benefica inseamna ca o crestere de 10000 de euro ar face ca economia sa duduie la maxim. asta e solutia, domnu' economist, cresteti salariul minim la 10000 de euro, in felul asta toate avantajele pe care le pomeneati vor si mai puternic simtite.
  • -5 (5 voturi)    
   exista o formula si un grafic .. (Luni, 23 aprilie 2012, 13:44)

   ion [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

   de unde iti poti da seamna unde este avantajos si unde nu .. nimeni nu a spus ca e o formula liniara. dupa acelasi principiu scaderea nu inseamna opusul, ai un comentariu de 2 lei.
    #showComment
  • +3 (3 voturi)    
   oare? (Luni, 23 aprilie 2012, 16:00)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

   cresterea salariului minim NU arunca inspre sus toata grila salariala? infirmiera (de ex.) nu va fi ea platita mai mult? dar caporalul din MAN? si daca caporalul e platit mai mult, sergentul si locotenentul nu cresc si ei? Crescand costul la manopera NU exista riscul ca unele produse sa devina necompetitive? PS. Pana si ideologia marxista de care e imbibat Voinea spune ca odata cu cresterea costului manoperei se MICSOREAZA numarul de locrui de munca (apar masinile, care nu au sindicat, nu fac greva, nu se imbata, nu cer ore suplimentare, nu fura din firma, nu au nevoie de concediu)!!!!!
 • +4 (8 voturi)    
  Adevarat Liberalism... (Luni, 23 aprilie 2012, 12:07)

  dodu [anonim]

  "Reduce inegalitatea dintre cei cu venituri mari si cei cu venituri mici, ceea ce protejeaza valorile democratice"
  Parca il citeaza pe Nea' Nelu....
  • +7 (7 voturi)    
   valorile democratice... (Luni, 23 aprilie 2012, 12:42)

   Ion Matei [anonim] i-a raspuns lui dodu

   Dl. Voinea este, prin definitie, un socialist convins. Democratia, in viziunea lui, inseamna aplatizarea oricaror curbe de venit. Indiferent de productivitate, de alte "detalii nesemnificative", oamenii ar trebui platiti la fel.

   pe de alta parte, Voinea este un artizan al reintroducerii impozitului progresiv. probabil tot pentru protejarea 'valorilor democratice'...
    #showComment
 • -3 (3 voturi)    
  Pretentii (Luni, 23 aprilie 2012, 12:13)

  Europarlamentarul [anonim]

  Nu inteleg de ce le trebuie romanilor salariu mai mare de 140 euro pe luna, sunt chiar foarte pretentiosi si lenesi. Pai cu 140 euro pe luna iti iei o chirie decenta, ai bani de mancare si intretinere si iti mai si raman de o vacanta la Mamaia.

  Incredibil, iar au romanii pretentii de salarii europene, nu numai preturi vestice ...
 • +3 (3 voturi)    
  Ce produce Romania ? (Luni, 23 aprilie 2012, 12:46)

  Relu [anonim]

  Asta este problema . Daca nu creste productia pentru piata interna sau pentru export nu are cum sa suporte o crestere salariala. Daca creste productia , in mod natural se fac angajari si salariul va fi cel dictat de productivitatea afacerii respective.Dar aceasta se poate intampla numai pe o crestere a comenzilor .Cresterea comenzilor este singura care dicteaza un comportament. Care este structura industriala existenta care produce sau care ar putea marii productia? Slab foarte slab.China ne sufoca pe toti.Ce produce un muncitor roman cu salariul minim poate sa produca un chinez pentru jumatate de salariu in unitati industriale existente. Catre ce piata produce Romania ? Majoritar catre EU . Distanta de transport catre pietele respective mareste costurile .Polonia,Cehia si Slovacia avand o industrie mai moderna si productivitate mai mare, salariul minim 300 euro si mai aproape si traditional legate de piata EU sunt principalul obstacol.Salariul minim de 160 de euro in RO nu reprezinta un avantaj dupa cum se vede.Cresterea lui inaintea unei cresteri a comenzilor nu va aduce nimic . Cresterea salariului minim se va duce masiv catre bugetari care vor consuma banii pe produse de import care va creste inflatia si rata de schimb si in scurt timp cresterea de salariu se va dilua la zero daramand echilibrul fragil al bugetului.
  Singura sansa este cresterea productiei,dar asta depinde de abilitatea patronilor romani daca pot sa o faca .Statul nu poate sa faca nimic pentru patroni.Nu statul le aduce comenzi.Trebuie sa le caute singuri.
  La nivel macro statul poate sa ia anumite decizii care sa deschida piata spre zone geografice noi.
  Exemplul cel mai util este Marea Neagra si tranzitul marfurilor din zona Caspica prin Constanta spre EU .In ambele sensuri.Dar de la faimosul drum al matasii a lui Constantinescu nu s-a facut nimic.
 • -5 (5 voturi)    
  subiect european (Luni, 23 aprilie 2012, 12:50)

  casandra [anonim]

  Salariul minim este un subiect european civilizat, ceea ce babuinii inca nu cunosc. Ei au ramas la reperu' Nea Nelu...

  http://www.politiquessociales.net/IMG/pdf/Policy_Brief_-_Issue2_-2009.pdf

  Despre teama unora ca mai multi patroni vor prefera sa devina infractori fiscali din cauza salariului minim, economistii SERIOSI SI COMPETENTI, zic ca nu!

  http://www.politiquessociales.net/IMG/pdf/dp3911.pdf

  Americanii au crescut salariul minim in plina criza economica.
  $5.85 - Summer of 2007
  $6.55 - Summer of 2008
  $7.25 - Summer of 2009

  Or fi ei prosti?!

  http://www.laborlawcenter.com/t-federal-minimum-wage.aspx

  Voi nu v-ati saturat de ideile primitive ale unor indivizi care sunt doar lacomi?
  • +5 (5 voturi)    
   venituri bugetare, deficit, datorie publica (Luni, 23 aprilie 2012, 13:43)

   Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui casandra

   Comparatia noastra cu America este o gluma puerila.
   - In America IRS-ul (adica fiscul) baga la parnaie pentru evaziune o multime de oameni. In Romania Fiscul este Frumoasa Adormita.
   - In America deficitul bugetar pe ultimii 4 ani a fost de peste 10% din PIB. Deficit bugetar inseamna cheltuieli peste venituri bugetare. Cat este deficitul anual in Romania?
   - In America datoria publica oficiala a ajuns la peste 100% din PIB. In Romania este sub 40%.
   - Dobanda la banii imprumutati de statul american este de 2% pe an, la creditele in moneda locala - dolari. Dobanda la banii imprumutati de statul roman este de cel putin 6% pe an, la creditele in valuta.
   - Salariul minim pe economie trebuie platit de cineva. Nu statul este acela - pentru ca statul nu produce nimic. Cine plateste diferenta? Din ce bani?

   Faptul ca folosesti buzzwords precum "subiect european civilizat" nu inseamna ca spui si lucruri inteligente.
 • +1 (1 vot)    
  ce aclamam noi? (Luni, 23 aprilie 2012, 13:03)

  Dedalus [anonim]

  Oricat ai rasuci impactul salariilor asupra economiei, clar este ca din importuri si comert nu vei ridica niciodata nivelul de trai.

  Marota asta a consumului dateaza de mai multe zeci de ani, din pacate insa toate aceste docte teorii nu mai au acum nici o valoare, societatea in care traim fiind clar post-industriala, in timp ce teoriile astea au fost creata in societatea industriala si eventual coafate putin dupa aceea.

  Cred ca o vizita in piata, la tarabele de legume aduce mai multe informatii decat en-shpe mii de prelucrari si interpretari savante, din simplul motiv ca nu se mai potrivesc cu societata in care traim.
 • +1 (3 voturi)    
  Hmmm.... (Luni, 23 aprilie 2012, 13:06)

  polonyca [utilizator]

  Nimic din ce spune Voine asta nu mai e credbil....Omul si-a pus ....stiinta in slujba USL-asilor......Macar stim cum stam cu el......!!! oricum, asta nu mai e ..Economie......si Economie Politica !!! Suna cunoscut cumva ??:))
 • -2 (2 voturi)    
  Nimeni NU doreste reforma adevarata (Luni, 23 aprilie 2012, 13:12)

  Master [anonim]

  Oricine vine la guvernare in Romania NU doreste reforma adevarata. In primul rand salariul minim actual este de 700 lei. In al doilea rand o Directiva UE va obliga fiecare stat membru sa-si ajusteze salariul minim pe economie la 60% din venitul mediu pe economie. Atentie! Europenii sunt destepti pentru ca rapoartarea propusa de 60% sa se face la venitul mediu si NU la salariul mediu pe economie. In Romania in bugetul aprobat pe anul 2012 venitul mediu este de 2.117 lei (1.480 lei salariul mediu) ceea ce inseamna ca 60% din 2.117 lei inseamna 1.270 lei. Cam atat ar fi normal in viziunea Europei sa fie salariul minim in Romania 2012 = 1.270 lei. Aceasta e si o preconditie ca Romania sa adere la spatiul Schengen. De aceea am spus ca niciun Guvern Nu doreste reforma adevarata - oricine ar veni la putere - pentru ca foarte multi intreprinzatori si politicieni si-ar inchide portile firmelor lor intrucat nu ar putea acorda acest salariu minim pe economie. Masura in schimb este foarte benefica pentru ca daca se mareste salariul minim la 1.270 lei s-ar putea simultan reduce costul cu forta de munca (CAS) cu 10-15% si posibilitatea intreprinzatorilor adevarati care raman pe piata sa creeze locuri de munca. Desigur ca pe termen scurt de 1 an s-ar crea inflatie dar e mai bine acum inflatie decat peste 2-3 ani cand Romania va trebui sa adere si la Zona Euro si exista o alta preconditie de inflatie cu 2 ani inainte de aderare. Multe legi in Romania din 90 si pana azi sunt in continuare in vid legislativ si nici macar nu au fost corectate de guverne. Multa sanatate poporului roman.
 • -2 (4 voturi)    
  Unde duce capitalismul neoliberal (Luni, 23 aprilie 2012, 15:50)

  Cetatean [anonim]

  Cum arata rezultatele capitalismului neoliberal? Sa vedem niste statistici din SUA aparute in articolul din 2010 (dupa administratia de dreapta a lui Bush) intitulat "Clasa mijlocie din America sufera o contractie extrema":

  http://finance.yahoo.com/tech-ticker/the-u.s.-middle-class-is-being-wiped-out-here%27s-the-stats-to-prove-it-520657.html

  - 61% dintre americani traiesc de la un salar la altul.
  - 50% dintre americani detin mai putin de 1% din bogatia natiunii.
  - 83% din capitalul societatilor comerciale din SUA este detinut de 1% din populatie.
  - Raportul dintre salariul mediu al managerilor si salariul mediu al angajatilor "de rand" este de pana la 500 la 1.
  - Mai mult de 40 milioane de americani au nevoie de tichete pentru alimente (asigurate de stat) pentru a supravietui.
  - 21% dintre copiii din USA traiesc SUB LIMITA SARACIEI !
  - 43% dintre americani au contribuit cu mai putin de 10.000 dolari pentru pensie.
  - In ciuda crizei economice, numarul milionarilor din SUA a crescut cu un "procent enorm" de 16%, ajungand la 7.8 milioane (2,5% din populatia SUA).

  Aceste date arata ca:
  1. Regulile "jocului" economic si social nu sunt corecte. Cu un alt set de reguli am avea alte rezultate. Discrepanta uriasa dintre cei putini si bogati si cei multi si saraci nu se datoreaza diferentei de valoare dintre aceste categorii ci este rezultatul acestor reguli.
  2. "Scara valorilor" a fost distorsionata de cei care doresc mentinerea statu-quo-ului, pentru a justifica aceasta situatie: banul a devenit masura valorii omului.
  3. Cei care sunt dezavantajati de aceste reguli nu pot sa le schimbe, deci sunt condamnati la saracie.

  Avand in vedere ca 61% dintre cetatenii americani traiesc de la un salar la altul, este evident ca trebuie schimbate regulile "jocului" economic si nu trebuie admis ca piata sa decida soarta oamenilor. Clasa de mijloc este afectata (nu ajutata) de aceste reguli de "joc" (neoliberalism, autoreglementarea pietei), dupa cum se vede si din articolul citat.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri