"Articolul lui Florin Citu analizeaza impactul bugetar al cresterii salariului minim de la 600 RON (pe trei variante) – la 650, 700 si 750 – asa cum era el in 2010. Intre timp salariul minim a crescut la 670, iar propunerea noastra este de crestere a sa la 800 RON. Poate dl. Citu nu stie nivelul actual al salariului minim, altfel nu ar calcula cresterea sa la 650 RON (de la 670). Articolul analizeaza impactul bugetar al cresterii salariului minim impreuna cu scaderea CAS dar nu spune la ce nivel de scadere a CAS este facut pentru a da rezultate negative. Din articolul dlui Citu s-ar intelege fara CAS – ceea ce evident nu se poate, noi vorbim de o cota redusa de CAS", se arata intr-o nota remisa HotNews.ro de Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata si consilier pe probleme economice al USL.

"Chiar presupunand ca rezultatul dlui Citu ar fi corect (dar, din motivele exprimate mai sus, nu este) el este incomplet; o pierdere anuala de 50 milioane euro este usor compensata in cateva luni de cresterea incasarilor din TVA in urma cresterii consumului prin faptul ca lunar ar ramane peste 100 lei in plus la mult peste 1 milion de angajati", mai arata Voinea.

In plus, cresterea salariului minim:

- Reduce impactul economiei gri (in sectorul privat cca. 30% din angajati sunt platiti cu salariul minim, dar o parte dintre ei mai primesc o diferenta la negru).

- Reduce somajul, nu il creste, pentru ca stimuleaza interesul celor care in prezent muncesc in economia subterana de a primi salariul minim (in prezent diferenta dintre ajutorul de somaj si salariul minim este prea mica).

- Ajuta familiile sarace, dar unde macar un membru este angajat.

- Reduce inegalitatea dintre cei cu venituri mari si cei cu venituri mici, ceea ce protejeaza valorile democratice.

- Ajuta comunitatile locale in care exista o concentrare ridicata a celor cu salarii mici.

- Ajuta afacerile, pentru ca multi consumatori au mai multi bani de cheltuit.

Evidenta privind impactul negativ al salariului minim asupra somajului este slaba, fapt recunoscut chiar de Solow si Stiglitz (ambii laureati Nobel). Dl. Citu nu prezinta nici o evidenta a impactului salariului minim asupra somajului (asertiunea privind somajul din UE vs. SUA fiind ridicola chiar si pentru un student, sunt cu totul alti factori care influenteaza somajul - de ex. mobilitatea fortei de munca, mult mai mare in interiorul SUA decat in interiorul UE).

"Dl. Citu se contrazice oricum atunci cand se opune cresterii salariului minim dar spune ca 2 milioane de romani au plecat din tara pentru ca nu erau nemultumiti de salarii. In final, dl. Citu cocheteaza usor cu ideea impozitarii diferentiate – ceea ce este un pas inainte. Cei cu venituri mici vor plati impozite mai mici, iar cei cu venituri mai mari vor plati impozite mai mari – aceasta este starea de normalitate si in UE si in SUA", se arata in finalul notei transmise de Voinea.