China si Germania, doi dintre cei mai mari exportatori ai lumii, doresc sa isi dubleze comertul bilateral in urmatorii trei ani, insa pentru acest deziderat cele doua state trebuie sa isi imbunatateasca accesul la piete si sa combata protectionismul, a declarat luni premierul chinez Wen Jiabao citat de Reuters.

Vorbind la un forum economic germano-chinez desfasurat la Hanovra, Wen a sustinut ca Beijingul va apara drepturile de proprietate individuala - o ingrijorare importanta exprimata de Germania si de alti investiori occidentali in China - si principiul voluntar al transferurilor de tehnologie.

"Dorim sa ajungem la un volum comercial in 2015 de 280 de miliarde de dolari", a spus Wen, la forumul bianual de la Hanovra, unde au fost reprezentate in jur de 500 de firme chineze.

Comertul bilateral dintre China si Germania a totalizat 190 de miliarde de dolari (144 miliarde de euro) in anul 2011, iar Germania reprezinta aproape o treime din comertul total pe care China il are cu cele 27 de state ale UE.

China a avut un surplus comercial de 14,5 miliarde de euro cu Germania anul trecut insa firmele germane au dovedit un mai mare succes decat celelalte state europene in patrunderea pe piata chineza.

Germania produce masini si echipamente de inalta calitate de care companiile chineze au nevoie pentru a prelucra bunurile, multe dintre aceste bunuri intorcandu-se inapoi in Germania. China este un producator gigant pentru masinile germane, in timp ce exporturile chineze spre Germania includ produse textile, bunuri electrice si jucarii.

Wen va semna in cursul zilei de luni un acord cu producatorul de masini german Volskwagen pentru constructia unei noi intreprinderi in provincia Xinjiang, situata in vestul Chinei.

"Lumea este deschisa. Toti profitam de pietele deschise, nu de pietele inchise", a afirmat Rainer Langelueddecke, presedinte al Association of German Tool Manufacturers din Germania, pentru Reuters in Hannover.

Totusi, unii oameni de afaceri din Germania si-au exprimat ingrijorarile in timpul vizitei de doua zile pe care Wen a facut-o, spunand ca statul asiatic nu este un partener important, reprezentand doar 7% din exporturile totale ale Germaniei, ci un competitor in crestere.

"Intreprinderile chineze pot deveni si mai competitive si pot deveni mai redutabile pentru companiile germane", a precizat Thomas Schrader, director al Air Handling Technology, adaugand si faptul ca, in prezent, China este o piata mai mare pentru produsele de inginerie mecanica germane decat SUA.

Cancelarul german Angela Merkel, care a condus o delegatie de afaceri la Beijing in luna februarie, a vorbit pe parcursul vizitei lui Wen despre viteza de dezvoltare a Chinei ca o putere industriala importanta si a spus ca Germania nu trebuie sa se odihneasca la umbra reusitelor de pana acum.

Oamenii de afaceri si politicienii germani si-au exprimat ingrijorarile cu privire la lipsa de spatiu pentru a face comert cu China - inclusiv sprijinul oferit de stat exportatorilor chinezi precum si furtul de proprietate intelectuala si la alte probleme de ordin juridic.