Deficitul pe care il va inregistra Casa Nationala de Sanatate in perioada mai-decembrie 2012 la bugetul de sanatate este estimat la 600 de milioane de lei, in urma aplicarii noii modalitati de impozitare a pensiilor. "Este vorba de deficitul pe care il inregistreaza Casa Nationala de Sanatate in urma aplicarii noii modalitati de impozitare de 5,5% la diferenta de suma de peste 740 de lei. Inainte se impozita intreaga pensie. Asta inseamna ca suma impozitata este acum mai mica si rezulta aceasta diferenta de peste 600 de milioane, care nu va mai fi acumulata in bugetul de sanatate", a spus Suciu. Acesta a precizat ca Executivul va solicita ministerelor clarificari legate de problema pensiilor in vederea adoptarii unor solutii.

"Exista un raport al Curtii Constitutionale care este considerat motivatie, dar evident, clarificarile pe care Guvernul le considera necesare vor fi solicitate tuturor ministerelor in cauza si abia atunci vom avea un raspuns", a precizat Suciu. In ceea ce priveste sumele pe care trebuie sa le restituie statul pensionarilor, Dan Suciu a spus ca nu are estimari. "Restul estimarilor nu le am si o sa le facem la momentul oportun".

Din ianuarie 2011 si pana in prezent, Guvernul a impozitat cu 5,5% drept contributie la sanatate toate pensiile de peste 740 de lei, taxa aplicata pensiei in integralitate. Curtea Constitutionala a decis, pe 13 martie, ca impozitul trebuie sa fie aplicat doar diferentei intre 740 de lei si cuantumul total al pensiei.

Decizia CCR are putere doar pe viitor si Ministerul Muncii a anuntat ca in termen de 45 de zile va aplica impozitele dupa noua regula, lucru ce va duce la o scadere a bugetului de sanatate cu 1 miliard de lei. In tot acest timp, zeci de mii de pensionari, incurajati de deciziile unor instante care le-au admis cererile si de sindicate sau de catre FACIAS, se imbulzesc la instantele din tara si solicita in justitie sa le fie returnate sumele oprite pana acum din pensii.

Sumele pretinse se refera la impozitul aplicat la 740 de lei pe luna si in total, in 16 luni, ajung la peste 650 de lei de pensionar.

Ministerul Muncii spune ca nu exista, in prezent, niciun temei legal sa restituie sumele retinute pana acum si ca orice pensionar se poate adresa oricand justitiei, nu doar in aceste zile.