Aproximativ 300.000 m.p. de spatii comerciale se afla in constructie in prezent, dintre care 170.000 m.p. urmeaza sa fie livrati pana la finele anului, majoritatea in afara Capitalei – arata cel mai recent studiu asupra pietei de retail publicat de Colliers International dupa primul trimestru al anului. Piata de retail a ramas activa in primele trei luni ale anului 2012, in ceea ce priveste constructiile noi, atat in Bucuresti, cat si la nivelul tarii. 5.000 m.p de spatii comerciale au fost livrati pe piata in acest interval – suprafata extinderii realizate de NEPI si Carrefour la Brasov.

In Bucuresti, noi proiecte vor fi livrate incepand cu anul 2013, constand deopotriva in scheme traditionale si specializate de retail. De asemenea, se estimeaza ca alti 160.000 m2 de spatii comerciale vor incepe constructia in acest an.

Retailerii au ramas activi cu precadere in centrele comerciale existente si performante, dar se remarca o crestere a interesului acestora si pentru proiectele care urmeaza sa fie livrate in 2013-3014.

In 2011, stocul de centre comerciale livrate a fost similar cu cel livrat în 2009. După un prim semestru liniştit, circa 180.000 m.p. de spaţii noi au fost livrate în piaţa de retail în cea de-a doua jumătate a anului, cuprinzând patru centre comerciale noi şi o extindere. Diferenţa majoră faţă de anii anteriori a fost reprezentată de proporţia retailerilor alimentari (in m.p.) în totalul spaţiilor nou deschise, această proporţie atingând aproape 30% din suprafaţa închiriabilă, cea mai ridicată din 2002.

Pe segmentul parcurilor comerciale, deschiderea de noi proiecte în cea de-a doua parte a anului 2011 a adus încă 98.500 m.p. suprafaţă închiriabilă, cuprinzând atât deschideri de parcuri comerciale noi (Colosseum Bucureşti, Cora Drobeta, Botoşani Shopping Center), cât şi extinderi de galerii (European Retail Park Brăila, Jupiter City Piteşti).