​Analiza HotNews.ro

Piata muncii in 2011. Cine a concediat si cine a facut angajari? Vezi si topul salariilor pe grupele mari de ocupatii din economie

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 26 aprilie 2012, 10:25 Economie | Finanţe & Bănci


Comertul, zona hoteliera, agricultura, industria prelucratoare, constructiile sunt activitatile care si-au crescut numarul de angajati, in vreme ce sectorul bugetar, cel bancar si zona de real estate au facut concedieri. Sub raportul nivelului salarial, cel mai mare salariu il inregistreaza inaltii functionari din intermedierile financiare- peste 9.000 de lei iar cel mai mic, cei care lucreaza in administratia publica- segmentul serviciilor (793 lei).

Primele si sporurile salariale (ca pondere in salarii) au crescut in energie si au scazut in sectorul bancar.

Vezi in text care sunt activitatile economice care au facut anul trecut cele mai multe disponibilizari, care sunt salariile pe grupe majore de ocupatii si pe activitatile din economie.
Datele din graficul de mai sus sunt exprimate in mii persoane
Putin peste 30% din efectivul de salariati  se regasesc in grupele majore de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice si tehnicieni, maistri si asimilati. Barbatii predomina in randul mestesugarilor si lucratorilor calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor, agricultorilor si lucratorilor calificati in agricultura, silvicultura si pescuit, operatorilor la instalatii, masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse, membrilor corpului legislativ ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori din unitatile economico-sociale si politice si a muncitorilor necalificati.

Femeile sunt majoritare in urmatoarele grupe majore de ocupatii: functionari administrativi, lucratori operativi in servicii, comert si asimilati, specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice, tehnicieni, maistri si asimilati.

Repartizarea salariatilor pe sectoare de activitate si pe sexe, arata ca femeile detineau cea mai mare pondere in sfera serviciilor sociale, iar circa o treime din numarul total al angajatilor se regaseau in sectorul serviciilor comerciale.

Din repartitia numarului de salariati care au lucrat 21 de zile in luna octombrie, se observa ca femeile erau preponderente in activitatile: sanatate si asistenta sociala, invatamant, intermedieri financiare si asigurari, hoteluri si restaurante, administratie publica, activitati de spectacole, culturale si recreative si alte activitati de servicii .
Distributia numarului de salariati dupa salariile brute realizate pe forme de proprietate arata ca:
- in sectorul de stat, sub 1% dintre salariati au avut realizari sub si la nivelul salariului de baza minim brut pe tara,
- in sectorul privat, peste 8,1% dintre salariati au avut realizari sub si la nivelul salariului de baza minim brut pe tara,
- in firmele cu capital integral strain, 2,8% dintre salariati au avut realizari sub si la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, 49,8% au realizat salarii brute cuprinse intre 601 - 1500 lei, 34,8% intre 1501 - 4000 lei, 9,2% intre 4001 - 8000 lei si 3,4% peste 8000 lei.

Distributia pe sexe a salariatilor evidentiaza ca barbatii se regasesc in proportie semnificativa in grupele majore de ocupatii de mestesugari si lucratori calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor si operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse (40,1%), iar majoritatea femeilor (56,6%) se concentreaza in grupele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice (21,6%), lucratori operativi in servicii, comert si asimilati (18,7%) si tehnicieni, maistri si asimilati (16,3%).

Disparitati semnificative se observa in repartizarea salariatilor pe sexe in cadrul fiecarei grupe majore de ocupatii. Barbatii predomina in 5 dintre cele 9 grupe majore de ocupatii corespunzatoare populatiei civile, cele mai mari proportii revenind urmatoarelor grupe: de mestesugari si lucratori calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor, de agricultori si lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit, de operatori la instalatii, masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse.

Analiza raportului dintre salariul de baza si salariul realizat, pe activitati, arata ca cele mai mari sporuri si adaosuri se regasesc in activitatile: industria extractiva, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, transport si depozitare.

In ceea ce priveste activitatile sectorului bugetar, sporurile (de vechime etc.), majorarile, precum si indemnizatiile de conducere au fost incluse in salariul de baza, in conditiile prevazute de lege, spre deosebire de anii precedenti cand aceste drepturi salariale erau cuprinse in salariul realizat.

In general, la conditii de munca egale, salariile de incadrare ale femeilor si barbatilor sunt aceleasi. Disparitati intre salariile realizate de persoanele de sex feminin si cele de sex masculin, pe diferite activitati economice, pot apare ca urmare a diferentelor de nivel de calificare si de pozitie ierarhica la locul de munca.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6020 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  ... (Joi, 26 aprilie 2012, 10:33)

  Aph [anonim]

  Greu sa ma abtin, insa dat fiind ca ieri am facut o radiere de autoturism iar in declaratia fiscala care are 5 randuri duduia de la ghiseu a facut vreo 6 greseli (seria motorului gresita, data curenta in loc de nr. de inmatriculare), consider ca 800 de lei salariu este prea mult pentru astfel de incapabili.
  Cu actul de vanzare-cumparare dactilografiat de o pustoaica intr-o rulota auto n-am gasit nici o problema...
  • +1 (1 vot)    
   nu asta e problema (Joi, 26 aprilie 2012, 11:14)

   kllaus [anonim] i-a raspuns lui Aph

   Nu mi se pare normal ca nici pana la momentul de fata institutiile publice ale statului nu sunt capabile sa afiseze criterii si modalitati transparente de angajare. Pana la urma , daca se doreste starpirea coruptiei nu ar fi mai bine sa se foloseasca firme de recrutare specializate, in locul concursurilor trucate?
   • +1 (1 vot)    
    sa angajezi ca sa ce? (Joi, 26 aprilie 2012, 11:44)

    Ghita [anonim] i-a raspuns lui kllaus

    sa scrie 5 randuri pe o foaie pe care oricum o completezi tu? sa iti dea o stampila fara nicio raspundere in caz ca greseste doar ca e un formular cu un chenar? sa iti raspunda in sictir ca tre sa stai la alt ghiseu? sa iti trimita la plata amenzi deja platite ca sa vi tu cu dovada platii ca ei freaca menta toata ziulica de la 9:11 si 14:15 cat e programul de lucru cu publicu? Externalizati dracu serviciile ca nu vor putea fi mai scumpe tinand cont ca in privat 9% au sub salariul minim vs 1% la stat, iar firmele astea sa primeasca un comision de la stat, adica un singur functionar pe judet care in baza unei baze de date sa semneze un OP.
  • -1 (1 vot)    
   asa o fi (Joi, 26 aprilie 2012, 13:21)

   jean [anonim] i-a raspuns lui Aph

   sunt convins ca asa e, dar imi pare rau ca nu te cunosc, ca sa te invit la mine sa vezi ce frumusete de lucrare mi-a facut o firma PRIVATA in apartament. si m-a mai si tinut 2 luni cu casa intoarsa pe dos. asa ca, mai incet cu laudatul privatilor, ca am avut destule experiente neplacute cu privatii. de fapt, toti suntem romani, si nu avem constiinta de a face un lucru de calitate, indiferent ca muncim la stat sau la privat.
   • +1 (1 vot)    
    Mda (Joi, 26 aprilie 2012, 14:26)

    ion [anonim] i-a raspuns lui jean

    Problema ii nu ca laudam sa nu privatul Firma care ti-a lucrat in casa nu a facut treaba cum trebuie, a doua oara mai apelezi la ei? Cu siguranta nu. Daca mergi acuma la un functionar si iti face o treaba de mantuiala, o doua oara tot la el nimeresti , si a treia oara la fel. La stat o data ce ai prins un post nu te mai da nimeni afara.
    Asta ii diferenta dintre stat si privat. Daca functionarului i-ar fi teama ca tu faci reclamatie si el zboara de acolo, ar fi cu totul alta atitunea lui


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by