Indicele privind increderea consumatorilor si intreprinderilor din cele 17 state din zona euro a scazut la 92,8 de la valoarea revizuita din luna martie, de 94,5, arata comunicatul publicat joi de Comisia Europeana si citat de Bloomberg.

Economistii se asteptau la o scadere la 94,2 de la valoarea raportata initial, de 94,4.

Economia europeana se clatina pe fondul reducerii de cheltuieli din intreaga regiune, care afecteaza angajarea si increderea consumatorilor. Totodata, Deutsche Bank, cea mai mare banca a Germaniei, a raportat astazi o scadere de 33% a profitului in primul trimestru, CEO-ul Josef Ackermann spunand ca investitorii "au un apetit la risc semnificativ mai redus".

"Cu si mai multa austeritate si criza datoriilor inca nerezolvata, pana la finalul acestui an este posibil sa nu vedem nicio crestere semnificativa a increderii economice. Acest lucru poate ameninta revenirea la o modesta crestere pozitiva pe finalul acestui an", afirmat Martin van Vliet, economist la ING din Amsterdam.

Este de asteptat ca economia zonei euro sa continue sa se reduca in primul trimestru din anul 2012, dupa o contractie de 0,3% in trimestrul patru din 2011. Industria manufacturiera a regiunii s-a contractat in luna aprilie pentru cea de-a noua luna consecutiv, iar rata somajului a crescut la 10,8% in februarie.

In raportul publicat pe 17 aprilie, Fondul Monetar International si-a revizuit prognozele privind rata de crestere a economiei globale, estimand o expansiune in acest an de 3,5%. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a afirmat doua zile mai tarziu ca Europa ramane "epicentrul" unor riscuri potentiale.

Desi guvernele din Irlanda si Spania au inasprit masurile de austeritate pentru a limita criza fiscala, acestea nu au convins investitorii. Randamentele titlurilor de stat ale Spaniei pe 10 ani au depasit 6% saptamana trecut si prima de risc pentru asigurarea titlurilor tarii impotriva falimentului a ajuns la un nivel record.