Leul nu a inregistrat fluctuatii pe parcursul acestei dimineti, tranzactiile facandu-se in intervalul 4,37-4,38 lei/euro. "Desi sansele caderii guvernului credem ca au crescut substantial de la momentul depunerii motiunii de cenzura, pietele leului au parut sa ignore aceste evenimente. Materializarea unui scenariu in care Guvernul ar cadea ar amplifica incertitudinea pe termen scurt si ar putea impinge moneda nationala dincolo de nivelul record de 4,40/EUR, micsorand semnificativ sansele ca BNR sa reduca rata cheie (ca si multi alti analisti, ne asteptam ca banca centrala sa reduca rata de dobanda de politica monetara cu 25pb la 5% in sedinta de miercuri) si probabil sa intrerupa misiunea curenta de evaluare a FMI", arata economistul Vlad Muscalu de la ING Bank.

"Deschiderea in scadere a burselor europene nu este favorabila leului ce oricum are in fata o sedinta dificila. In cazul in care motiunea de cenzura este respinsa, ne asteptam ca moneda nationala sa urmeze o tendinta de depreciere usoara de la nivelul actual de 4,3770/EUR", a mai spus acesta.

"Piata monetara a fost relativ statica in ultimele 24 de ore. Ratele de dobanda pe termen scurt continua sa se tranzactioneze in apropierea pragului de 4% in timp ce randamentele implicite ale swap-urilor valutare cu scadente intre o luna si trei luni au inregistrat o scadere foarte usoara catre 2,85-3,25%. Faptul ca tensiunea usoara vizibila in cadrul ratelor de dobanda pe termen scurt nu s-a vazut la nivelul ratelor de dobanda mai lungi sugereaza ca piata considera ca aceasta tensiune este temporara, ceea ce este in linie cu asteptarile noastre. Cu toate acestea, daca motiunea va avea succes, ratele de dobanda ar putea sa se apropie de nivelul ratei cheie de 5.25% pe fondul unor probabile interventii valutare, iar ratele de dobanda pentru scadente mai lungi ar putea creste de asemenea, avand in vedere ca tensiunea din piata valutara ar putea micsora semnificativ sansele ca BNR sa reduca rata cheie in sedinta de saptamana viitoare", conchide economistul roman.