Fostul lider al bancii centrale din Germania din perioada 1999 - 2004, Ernst Welteke, a spus intr-un interviu acordat BBC ca Grecia nu trebuia sa adopte moneda euro si a afirmat ca niciuna dintre problemele zonei euro nu va fi rezolvata daca Grecia va parasi Uniunea Economica si Monetara (UEM).

In plus, Welteke a adaugat ca ar trebui sa existe un mai mare transfer de fonduri din partea statelor mai bogate catre cele mai sarace si a precizat ca este increzator in faptul ca vor fi luate masurile necesare care sa asigure supravietuirea monedei euro.

El a afirmat ca, privind retrospectiv, a fost clar ca Grecia nu a fost pregatita pentru euro. "Putem spune ca Grecia nu trebuia sa adere la UEM, insa acest lucru nu ajuta."

Welteke a declarat ca Grecia detine doar 3% din productia economica a zonei euro si, prin urmare, daca aceasta tara paraseste uniunea monetara atunci zona euro va continua sa functioneze. "Insa nu consider ca plecarea Greciei va rezolva vro problema", a avertizat el.

Noua moneda a tarii se va deprecia, aratand faptul ca Grecia va avea dificultati in plata datoriilor denominate in euro, a adaugat acesta. Acest lucru poate cauza mari probleme pentru bancile europene care au imprumutat bani Greciei .

Necesitatea cresterii

Ernst Welteke a spus ca problemele cu care se confrunta zona euro in prezent sunt cauzate de criza datoriilor suverane din sudul Europei, consecinta a crizei financiare. Acesta a subliniat si unele probleme adanci, precum dezechilibrele comerciale, unele state inregistrand surplusuri de cont curent, iar altele altele deficite.

"Simpla austeritate nu este solutia ... fara mai multa crestere problemele nu pot fi rezolvate", a precizat Welteke.

"Trebuie sa existe reforme structurale in toate statele, nu doar pe piata muncii ci si in administratia fiscala (de exemplu).

In final ... uniunea monetara este o uniune a solidaritatii; nu exista indoiala (ca ar trebui sa fie un mai mare transfer de resurse din partea Germaniei catre tarile in dificultate).

Aceasta a fost slujba politicienilor, nu Banca Centrala Europeana trebuia sa rezolve aceste probleme, a sustinut acesta.

BCE trebuie sa se concentreze pe administrarea inflatiei dupa actiunile recente ale acesteia prin care a incercat sa furnizeze imprumuturi ieftine pentru a sprijini lichiditatea in sectorul bancar.

Welteke, care a demisionat de la Bundesbank in 2004, a spus ca este important de reamintit ce a cauzat criza prima data, si anume sectorul financiar-bancar.

"Problemele au aparut dupa criza financiara si criza financiara nu a fost rezultatul politicienilor nedisciplinati. Acestea au fost rezultatul modului in care oamenii traiau, lucrau si castigau o multime de bani in centrele financiare. Timp de 10 ani pietele financiare nu au facut diferenta intre a imprumuta bani Germaniei si a imprumuta bani Spaniei, Portugaliei si Greciei. Daca exista un creditor si un debitor, ambii sunt responsabili pentru imprumut".