Ritmul de crestere economica a SUA a incetinit la 2,2% in primul trimestru al acestui an, dupa rata de 3% din ultimele trei luni ale anului trecut, arata cifrele oficiale publicate vineri si citate de BBC.

Departamentul de Comert al SUA a afirmat ca intreprinderile si-au redus investitiile insa cresterea pietei auto a sprijinit rata de crestere.

Cifrele au fost sub estimarile economistilor, care se asteptau la o crestere 2,5% in trimestrul unu.

Pentru anul 2012 departamentul estimeaza o crestere a Produsului Intern Brut de 2,2%.

Cheltuielile de consum, care reprezinta in jur de 70% din economia Statelor Unite, au crescut cu 2,9% fata de trimestrul intai al anului trecut, cel mai mare ritm inregistrat din al patrulea trimestru din 2010.

De asemenea, vanzarile de automobile au crescut cu 2,1% in trimestrul unu, cel mai ridicat ritm din ultimii patru ani, in timp ce constructiile de locuinte au avut cea mai mare rata de crestere incepand cu al doilea trimestru din 2010, sprijinite de conditiile meteo favorabile.

Totusi au existat date negative privind cheltuielile intreprinderilor, care au scazut pentru prima oara dupa al patrulea trimestru din 2009. Acestea s-au redus cu 2,1%, prabusindu-se de la cresterea de 5,2% inregistrata in trimestrul patru.

Totodata, investitiile in echipamente si software au crescut cu cel mai redus ritm de la terminarea recesiunii.