BCR a inregistrat o pierdere neta de 70,8 milioane euro in primele trei luni

de DP     HotNews.ro
Luni, 30 aprilie 2012, 9:11 Economie | Finanţe & Bănci


BCR a inregistrat o pierdere neta de 307,8 milioane lei (70,8 milioane euro) in primul trimestru din acest an, in principal datorita provizioanelor constituite. Rezultatul operational in primele trei luni din acest an s-a ridicat la 610,0 milioane lei (140,3 milioane euro), aproape neschimbat fata de perioada similara din 2011. "Conditiile pietei raman dificile, cu o cerere de credite scazuta si marje de dobanda sub presiune continua", se arata in comunicatul bancii.

Cheltuielile operationale in trimestrul I 2012 au scazut in comparatie anuala (- 6,1%) pana la 418,9 milioane lei (96,3 milioane euro), in vreme ce venitul operational a scazut marginal, cu 2.5% in comparatie anuala, pana la 1.028,9 milioane lei (236,6 milioane euro), mai ales pe seama diminuarii marjelor de dobanda, a cererii scazute de creditare si a presiunii concurentiale in crestere. Raportul cost-venit s-a imbunatatit, coborand la valoarea de 40,7%, la sfarsitul lunii martie 2012, cu toate ca a fost afectat de limitarea generarii de venituri.  
 •  Segmentul corporate ramane principalul generator de volume noi de credite neperformante
Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru credite a crescut semnificativ in comparatie anuala (933,7 milioane lei in T1 2012 versus 457,4 milioane lei in T1 2011), ceea ce a condus la o rata mai buna de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante. Aceasta evolutie reflecta impactul mediului de afaceri dificil asupra clientilor corporativi ai BCR si o abordare mai prudenta a creditarii in contextul economic dat. Provocarile economice au influentat, totodata, formarea creditelor neperformante in T1 - segmentul corporate ramanand principalul generator de volume noi de credite neperformante. Volumul acestora ramane insa la un nivel acceptabil, cu o rata de acoperire (cu garantii si provizioane) de 107,6%.

Dezvoltarea afacerilor continua in ritm mai redus, pe masura ce economia pare sa incetineasca. Grupul BCR si-a mentinut pozitia de lider, cu o cota de piata de circa 20.8% dupa active, in pofida unei usoare scaderi a volumului activelor cu 1,6% (sau 1.226 milioane lei) fata de inceputul anului pana la 75.519,7 milioane lei (17.234,1 milioane euro).

Portofoliul de credite al BCR a continuat sa creasca, mai ales datorita creditarii pe sectorul retail. Soldul creditelor retail au crescut (+1.6% in comparatie trimestriala), in special datorita segmentului creditelor ipotecare. Cota de piata a BCR in ceea ce priveste creditarea generala s-a mentinut la aproximativ 21%, la finele lunii februarie 2012, in vreme ce cota de piata pentru creditele imobiliare in euro a crescut la aproape 30% (circa 0,5 pp crestere in trimestrul 1).
 • Scurta descriere a starii economiei
"Economia romaneasca a pierdut semnificativ din avant in T1 2012 datorita crizei din zona Euro, partenerul sau comercial principal, care absoarbe o cota de 50% din exporturile sale totale. Pentru intregul an 2012, se estimeaza o crestere de 1,2% a economiei romanesti, in conditiile unei recesiuni moderate asteptata pentru zona Euro. In acelasi timp, consumul privat ramane inhibat, in timp ce investitiile vor fi in continuare influentate  de influxul scazut de investitii straine directe.  
 
Ca rezultat al acestor evolutii, multe companii romanesti, mai ales in sectoarele IMM si microintreprinderi se confrunta inca cu o reducere dramatica a cererii pentru produsele si serviciile oferite, multe dintre acestea ajungand chiar sa se inchida. Acest fapt are un impact negativ asupra tranzactiilor pe care acestea le deruleaza cu BCR. Clientii retail sunt inca foarte prudenti in ce priveste cheltuielile, deoarece continua sa fie influentati de contextul economic dificil care se reflecta in venituri mai mici per gospodarie si in temerile privind pastrarea  locului de munca".
Volumul depozitelor atrase s-a mentinut aproape constant, in special datorita clientilor retail. Profitabilitatea operationala a Grupului BCR s-a mentinut solida in trimestrul 1 2012, cu un profit operational de 610,0 milioane lei (140,3 milioane euro), aproape neschimbat (+0,2%), in comparatie anuala cu 608,8 milioane lei (144,5 milioane euro) la finalul lunii martie 2011. Aceasta evolutie s-a datorat, in principal, rezultatului net din tranzactionare pozitiv combinat cu o scadere a costurilor care au contrabalansat o diminuare a veniturilor operationale nete, in vreme ce veniturile nete din comisioane au ramas constante.
 • Rezultatul net din tranzactionare s-a triplat in ritm anual
Rezultatul net din tranzactionare a crescut valoarea veniturilor in trimestrul 1 cu 122,9 milioane lei (28,3 milioane euro), valoare de aproape trei ori mai mare in comparatie anuala (41,6 milioane lei la sfarsitul lunii martie 2011), determinata, in principal de tranzactiile valutare. BCR isi mentine pozitia de lider pe piata de titluri si obligatiuni din Romania.

BCR continua sa se concentreze pe un management activ si prudent al riscului, ceea ce inseamna, in principal, rescadentarea si restructurarea imprumuturilor clientilor aflati in dificultate, imbunatatirea proceselor de colectare timpurie si optimizarea proceselor de aprobare si monitorizare a creditelor. 
 • Cota de piata  dupa active- 20,8%
In T1 2012, BCR a continuat sa isi intareasca pozitia de lider piata, controland o cota de piata de 20,8% dupa active, in pofida unei scaderi modeste a activelor totale ale grupului BCR cu 1,6% (sau 1.226,0 milioane lei) fata de inceputul anului pana la 75.519,7 milioane lei (17.234,1 milioane euro).

Portofoliul de credite a continuat sa creasca in T1 2012, in contextul unei cereri de credite destul de slabe. Volumul agregat al creditelor acordate consumatorilor (inainte de provizioane, IFRS) a crescut modest cu 0,9% de la inceputul anului, la valoarea de 53.873,6 milioane lei (12.294,3 milioane euro), de la 53.376,3 milioane lei (12.346,2 milioane euro) la finalul anului 2011, datorita in special creditarii retail.

BCR ramane lider de piata pe partea de creditare, cu o cota de piata de aproximativ 21% (in februarie 2012), si si-a consolidat pozitia de lider in creditarea imobiliara retail in euro, cu aproape 30% cota de piata (+ 0,5 pp la finalul lui februarie 2012 de la inceputul anului).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1969 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  mda (Luni, 30 aprilie 2012, 9:31)

  eu [anonim]

  pai cine frate sa faca afaceri cu voi cand aveti atat de multe comisioane...

  am fost si eu pentru un credit cu prima casa la BCR.. cand am vazut atatea comisioane m-am dus la CEC, acolo in afara de primele 3 dobanzi de la rate in avans si deschiderea unui cont la ei nu mi-au cerut nimic in plus

  la fel si la raiffeisen si BRD... comisioane peste comisioane.. de analiza, de acordare, de administrare cont..

  zic asta ca si proaspat posesor de rate la casa, care a trecut pe la toate bancile mari
 • 0 (0 voturi)    
  liniara (Luni, 30 aprilie 2012, 10:30)

  amortizare [anonim]

  se mai pot vinde din sutele de spatii , fara clienti , cumparate pentru portofoliu
 • -1 (3 voturi)    
  ROMANIA (Luni, 30 aprilie 2012, 10:52)

  mircea [anonim]

  Si daca totul ar incepe de aici ? Nu pot sa o spuna politicieni,nu o poate spune BNR-ul.In definitiv unde se duce profitul lor?Dar a CEC-ului?Reconstructia nationala poate sa inceapa de la CEC.ROMANI TRANSFERATIVA CONTURIILE LA CEC.Si cea mai mica tranzactie aduce un plus de valoare pe care merita sa o pastram.Cred ca este chiar mai important decit sa asteptam investitii straine care nu mai vin,fonduri europene care se dovedesc a fi directionate de o maniera care deocamdata nu sau dovedit a ne fii folositoare.Creditele lor sau metamorfozat in datoria externa A TARI iar profituriile lor au facut venit la bugetele altor tari.
  • +1 (1 vot)    
   =) (Luni, 30 aprilie 2012, 11:24)

   vaisamar [anonim] i-a raspuns lui mircea

   da da mutam bani la cec ca urmeaza privatizarea lui de catre bombo si prieteni uslasi =))
  • +1 (1 vot)    
   la CEC nu... (Luni, 30 aprilie 2012, 11:38)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Sa ne deschidem toti conturi la CEC?! pai la cata nesimtire si hartii iti cer nu inteleg de ce ai recomanda asa ceva:

   Pentru un cont deschis a trebuit sa le platesc 30 de lei un certificat lor+ o taxa de deschidere de inca 30 + nu stiu ce comision preventiv. Dupa care a trebuit sa astept 10 zile si nu mai spun de miile de hartii pe care a trebuit sa le completez. Pentru ca apoi sa primesc finantare nerambursabila la care ei nu aveau nici cea mai mica contributie, dar cu toate astea m-au facut sa intarzii cu 3 saptamani plata catre furnizor doar pentru ca nu stiu sa foloseasca o procedura banala. Ulterior pentru inchiderea contului a tb sa astept alte 2 saptamani.

   Pai incearca un ING sa vezi diferenta de tratament, hartii si timp de asteptatere...

   Am avut si o alta experienta la fel de neplacuta... asa ca nu vad de ce ar vrea cineva de buna voie sa isi deschida cont la CEC (scump, lipsit de profesionalism, plin de hartii inutile si fara respect fata de timpul clientilor).

   De BCR nici nu vreau sa incep sa pomenesc.. Am castigat o lupta cu ei dupa 5 luni cu ajutorul Ministerului de Finantante si BNR.. cam atat de nesimtiti sunt (plus scumnpi si personal de toata jena)
  • 0 (0 voturi)    
   Esti periculos de nationalist-comunist. (Luni, 30 aprilie 2012, 11:51)

   mvm [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Fereasca D-zeu de oameni ca tine in structuri de conducere.
 • +3 (3 voturi)    
  BCR primeste acum ce a semanat (Luni, 30 aprilie 2012, 12:01)

  Andy [anonim]

  Atatia ani si-au batut joc de clienti, avand comisioane aberante si angajati incompetenti. Acum clientii s-au trezit si se mai uita si la alte banci.
  Asa ca faliment placut! Oricum au vandut-o dragii nostri conducatori pe nimic.
 • 0 (0 voturi)    
  dificil pt BCR cand (Luni, 30 aprilie 2012, 13:01)

  Performantii [anonim]

  - oricum ai dobanzi ilegale/abuzive (deci veniturile desi in scadere sunt UMFLATE)
  - te judeci cu mii de clienti in instante (credibilitate in scadere) + atitudine ostila
  - provizioanele pe IFRS in T1/2012 oricum au ajutat bancile
  - reteaua e nerestructurata si nu se incepe inchiderea retelei....
  concluzia: se merge catre BCR doar cand nu ai alternative altfel clientii buni oricum migreaza in alta parte
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Marţi, 1 mai 2012, 15:35)

  cosming [anonim]

  cica "conditiile dificile de piata"...

  Ha ha. Da' ce numai pe o piata anormala poate BCR sa faca profit ? Pana acum nu au fost conditii normale de piata. Acum sunt!

  BCR s-a impuscat singura in picior in 2007-2008 cand au dat o gramada de credite din care vreo 30% sunt "neperformante" (adica vor sa spuna ca au riscat enorm de mult la acordare iar riscul s-a materializat :P) iar 30% au fost refinantate la alte banci mult mai ieftine.

  BCR are pe rol vreo cateva mii de procese cu clientii lucru care a determinat alti potentiali clienti sa se fereasca de aceasta banca (si ramane intre noi BINE AU FACUT :)).

  BCR e prea mare, prea scumpa ca sa fie profitabila cand economia nu mai "bubuie" :)

  Si nu uita : AI GRIJA CU CINE FACI BANKING!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by