Inflatia europeana a incetinit in aprilie, in contextul in care preturile la energie au crescut cu un ritm mai redus fata de perioada similara a anului trecut. Rata inflatiei in cele 17 state ale zonei euro va scadea la 2,6% de la 2,7% in luna martie, a anuntat oficiul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, in estimarile initiale publicate luni.

Economistii prognozau ca preturile de consum se vor majora cu 2,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata un sondaj Bloomberg.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, si-a 'indulcit' tonul privind perspectiva inflatiei in zona euro, pe 25 aprilie, spunand ca riscurile s-au echilibrat in mare parte.

Odata cu reducerea preturilor barilului de petrol si adancirea crizei economice din regiune, economistii estimeaza ca BCE va mentine rata dobanzii de referinta la 1% la intrunirea membrilor consiliului din 3 mai.

"Asteptam ca inflatia din zona euro sa ramana peste limita BCE de 2 procente in lunile urmatoare. Totusi, masurile anti-inflationiste nu sunt prioritare pe lista de actiuni a BCE. Aceasta va mentine ratele dobanzii pentru moment", a spus Thilo Heidrich, economist la Deutsche Postbank din Bonn, Germania.

Inflatia din zona euro poate avea un nivel mediu de 2,4% in acest an si de 1,6% in 2013, a precizat BCE pe 8 martie. Banca Centrala Europeana, care va publica ultimele sale prognoze economice in luna iunie, vizeaza un nivel anual al inflatiei putin sub 2%.

Preturile petrolului au scazut cu 1,7% in ultimele doua luni, lasand consumatorilor mai multi bani care sa fie cheltuiti, in contextul in care criza datoriilor suverane ameninta increderea si angajarile.

Indicele de incredere a economiei europene a scazut mai mult decat estimarile economistilor in aprilie, partial din cauza perspectivei pesimiste a gospodariilor.

Pe fondul adancirii crizei economice din regiune si a reticentei gospodariilor privind cresterea cheltuielilor, companiile au fost fortate sa isi reduca multe dintre costuri pentru a proteja veniturile (in special cu forta de munca). Somajul probabil va creste la 10,9% in martie de la 10,8% in luna precedenta, arata un sondaj Bloomberg.

Eurostat va publica raportul privind rata somajului pe 2 mai.

Dupa ce BCE a injectat mai mult de 1.000 de miliarde de euro in sistemul bancar pentru a lupta cu criza este posibil sa membrii consiliului sa fie reticenti la o noua reducere a costurilor de imprumut, a precizat Howard Archer, economist sef la IHS Global Insight din Londra, evocand ingrijorarea privind "impactul inflationist pe termen lung al lichiditatii masive."

Totusi, vicepresedintele BCE, Vitor Constantio, a declarat pe 25 aprilie ca evaluarea riscurilor de inflatie din partea bancii centrale s-a schimbat o data cu slabirea economiei.

"Pentru ca peste tot cresterea economica a incetinit putin avem o perspectiva diferita acum privind riscurile pentru inflatie care provin de la petrol si marfuri. Credem ca preturile petrolului nu vor continua sa creasca", a declarat acesta.