Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi: Cifrele macroeconomice permit majorarea salariilor

Cifrele macroeconomice permit majorarea salariilor. Anuntul a fost facut de ministrul de Finante, Bogdan Dragoi, cu ocazia discutiilor dintre premierul desemnat Victor Ponta si delegatia Fondului Monetar International. Actualul ministru de Finante a spus ca "situatia de astazi permite revenirea salariilor, iar cifrele macro permit acest lucru in urmatoarele cinci-sase luni". In debutul discutiilor, Ponta a declarat ca vrea sa pastreze stabilitatea si credibilitatea macroeconomica a tarii, precum si sa respecte responsabilitatile fata de partenerii internationali. Reprezentantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale au inceput saptamana trecuta cea de-a cincea evaluare a Acordului stand-by aflat in derulare cu autoritatile romane. Acordul a inceput in martie anul trecut si este unul de tip preventiv; el se ridica la valoarea de 3,6 miliarde de euro si reprezinta aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.

Situatia ocuparii fortei de munca la nivel global este "alarmanta" - Organizatia Internationala a Muncii

Situatia ocuparii fortei de munca la nivel global este "alarmanta", anunta Organizatia Internationala a Muncii. Una dintre principalele cauze ale acestei situatii o reprezinta masurile de austeritate implementate in special in economiile avansate, sustine agentia. Potrivit acesteia, situatia este de asteptat sa se inrautateasca din cauza incetinirii cresterii economice globale si, pe de alta parte, a majorarii numarului populatiei active. "Este putin probabil ca economia globala sa creasca intr-un ritm suficient, in urmatorii ani, pentru a oferi locuri de munca pentru peste 80 de milioane de persoane care asteapta sa intre pe piata muncii", se arata in cel mai recent raport al organizatiei. Specialistii sustin ca masurile de austeritate implementate de economiile din Europa au esuat nu doar in reducerea deficitelor, dar au afectat si cresterea economica si piata locurilor de munca. Datele publicate saptamana trecuta arata ca rata somajului a atins un nou record in Spania, ajungand la 24,4% la finalul lunii martie. Si in Franta, somajul a crescut pentru a 11-a luna consecutiv in martie anul acesta.

"Pactul secret" Monti-Merkel: Austeritate insotita de stimulente economice

Premierul italian Mario Monti si cancelarul german Angela Merkel lucreaza la un plan comun pentru iesirea din criza. Pactul vizeaza aprobarea simultana in cele doua parlamente a tratatului bugetar european si a Mecanismului European de Stabilitate, scrie cotidianul La Repubblica. Potrivit jurnalistilor italieni, o delegatie a deputatilor germani va urmari lucrarile de ratificare in Italia, in timp ce parlamentari italieni se vor deplasa la randul lor in Bundestag. Mai mult, ministrul german de Finante ar urma sa fie auditat de o comisie a Senatului italian, iar ministrul italian al afacerilor europene va fi audiat in parlamentul german. Obiectivul este ratificarea simultanta, inaintea verii, a celor doua instrumente europene de combatere a crizei, noteaza La Repubblica. Potrivit sursei citate, aceasta alianta poate fi interpretata drept o ambitie a Romei de a inlocui Parisul in calitatea de partener privilegiat al Berlinului, in cazul unei victorii a socialistului Francois Hollande in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta, de duminica viitoare. Sustinatoare ferventa a politicilor de austeritate, Angela Merkel este ingrijorata de intentia anuntata a lui Hollande de a cere o renegociere a pactului bugetar, in cazul in care va fi ales.

Inbev, cel mai mare producator mondial de bere, profit de 1,7 mld. dolari in primul trimestru din 2012

Cel mai mare producator de bere la nivel mondial, Inbev, a raportat in primul trimestru al anului un profit de 1,7 miliarde de dolari. Profitul este aproape dublu fata de cel inregistrat in acelasi trimestru al anului trecut, informeaza BBC. Vanzarile de bere din Statele Unite ale Americii au crescut acum pentru prima oara in ultimii trei ani, pe fondul imbunatatirii conditiilor economice. Producatorul s-a declarat increzator si in vanzarile din Brazilia, a doua sa piata ca marime, unde salariul minim a fost majorat. Inbev detine branduri de bere precum Stella Artois, Becks si Leffe.