Persoane active, studenti sau pensionari, francezii cedeaza din ce in ce mai mult in fata tentatiei Orientului. De la Bankok la Beijing, comunitatile de francezi stabilite in Asia au o expansiune asemanatoare ratelor de crestere economica din regiune, care contrasteaza cu situatia gri din Europa, relateaza AFP.

Cu toate ca nu sunt mai multi francezi in Asia decat in Londra, numarul acestora in regiune a crescut mai mult ca in oricare alta parte a globului, majorandu-se in medie cu aproape 11% anul trecut. Conform datelor privind populatia franceza stabilita in afara granitelor, in Indonezia cresterea numarului de francezi a fost de 22%, iar in China de 11,4%.

Oficial, din 1,6 milioane de francezi care traiesc in strainatate, in jur de 110.000 sunt in regiunea Asia-Oceania. Acest exod este explicat in mare parte de criza economica din Europa, de cresterea economica din regiunea asiatica si interesul ridicat pentru efectuarea studiilor in strainatate.

In China, 30.000 de persoane sunt inscrise la consulatele franceze. Adaugand si pe cei neinscrisi, numarul total este estimat la 44.000.

Totodata, Camera de Comert si Industrie franceza din China are in evidenta 1.379 de intreprinderi. Prezenta in Beijing si Shanghai (sudul Chinei), Camera a deschis o sucursala si la Chengdu (in sud-vest), unde intreprinderile straine beneficiaza de o fiscalitate avantajoasa si de costuri mai reduse cu forta de lucru.

In Hong Kong si Singapore, doi dintre polii financiari ale regiunii, comunitatile franceze au crescut in medie cu 10% pe an.

Cazul Indiei este foarte diferit - populatia franceza a crescut mai moderat, cu 6,6% pe an. Mare parte dintre cei 9.6000 de indivizi inregistrati este reprezentata de pensionari si functionari, si doua treimi dintre acestia traiesc in Pondichery (in sud), fosta colonie franceza.

Francezii din Thailanda au ajuns la 28.550 in 2011, in crestere cu 15% fata de anul 2007.

Japonia: desi multi francezi au plecat dupa cutremurul si tsunami-ul din martie 2011, care au condus la catastrofa nucleara de la Fukushima, multi dintre acestia s-au reintors. Oficial acestia sunt 7.480, in crestere cu 41% fata de anul 2000.