BNR a decis miercuri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii. CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 mai 2012. La ora 15,30, Guvernatorul Isarescu va sustine un briefing de presa in care va argumenta decizia BNR.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Decizia BNR arata o inclinatie mai mare catre cursul de schimb decat spre nivelul inflatiei, cata vreme prognozele privind inflatia nu au fost modificate, spun analistii economici.

"Decizia Bancii Nationale era previzibila in contextul politic actual care comporta riscuri sporite de deteriorare a perspectivelor asupra evolutiei inflatiei. Atitudinea prudenta a BNR este justificabila si din perspectiva presiunilor asupra leului amplificate de caderea guvernului, fapt care implica riscuri de schimbare radicala a politicilor fiscale si salariale din partea viitorului executiv, precum si de abandonare a angajamentelor asumate fata de organismele internationale. Consider ca BNR va opera o noua scadere a dobanzii de politica monetara dupa ce viitorul guvern isi va asuma un program clar de guvernare, cu conditia ca acesta sa nu presupuna o politica fiscala si salariala prea relaxata care ar periclita tinta de inflatie a Bancii Centrale", a explicat pentru HotNews.ro Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania