Citeste si despre cat de "agresive" sunt interventiile Bancii Centrale
Ce spune Raportul ING de miercuri:
Premierul desemnat si-a prezentat echipa si probabil cel mai interesant aspect pentru participantii la piata este faptul ca pentru functia de ministru de finante a fost selectat prim-viceguvernatorul bancii centrale. O asemenea nominalizare limiteaza intr-o anumita masura scala probabilei relaxari fiscale, mai ales avand in vedere ca premierul desemenat a sugerat ca domnul Primviceguvernator va ocupa functia de ministru numai pana la alagerile generale din noiembrie.
Dupa caderea guvernului ne-am ajustat prognoza pentru decizia de politica monetara de astazi considerand cel mai probabil ca BNR sa mentina rata cheie la 5,25% insa am mentionat ca scenariul de risc al unei noi reduceri de 25pb are o probabilitate semnificativa. Continuam sa avem incredere in aceasta perspectiva si notam ca nominalizarea pentru functia de minister de finante sugereaza o crestere usoara a probabilitatii scenariului nostru de risc.
In acelasi timp, reducerea relativa a masurii probabilei relaxari fiscale s-ar putea sa ajute moneda nationala sa recupereze o parte din deprecierea recenta. Dispozitia pietei internationale pare sa favorizeze o apreceire a leului in sedinta de astazi desi o (probabil neasteptata) reducere a ratei cheie s-ar putea sa trimita moneda nationala din nou catre nivelul de 4,46/EUR tranzactionat in sedinta de ieri in care participantii la piata din Romania au lipsit.
Cu exact doua saptamani inainte publicarii oficiale, ministrul de finante din cabinetul demis a fost citat spunand ca economia a crescut in termeni anuali cu 1,5% in T1 12. Aceasta rata este semnificativ mai mare decat estimarea noastra de 0,4%, depaseste chiar asteptarile pietei de 0,9% si foarte probabil ar insemna ca economia a crescut fata de trimestrul precedent
(eliminand influenta sezoniera).
In timp ce piata monetara isi revine dupa socul politic si sarbatoarea nationala de ieri ratele de dobanda pe termen scurt se tranzactioneaza in regiunea nivelului de 4% si cele cu scadenta intre o luna si un an se situeaza intre 3,6 si 3,5%
Daca nu aduce leul inapoi pe la 4,37. Vom fi multi nemultumiti, f multi.
Si in 6 Luni nu uita nimeni.
1-0 Bile negre.
Gica
De altfel, Luni s-a tranzactionat aproape de 4.6.
Si toate astea fara ca noul guvern sa se dea concret la pupulisme, cand or lua si decizi pupuliste atunci sa te ti.
Dar sper ca agentiile de rating ii vor tempera repede pe noi guvernanti.
acelasi
Gica
Maximul a fost 4.46...
Cam asta este si primul efect palpabil , odata cu revenirea PSD-PNL , la putere !
Sa vezi acum exporturi si PIB , in Romanika !
Ai pricipit ceva , dom`Bogdan ???
PS: Recunosc, spre rusinea mea, ca... jubilez!! Dar stiti cum se spune: se vede dreptatea! :))
PS: PDL a preluat economia Romaniei la cursul de 4.23 si l-a lasat la 4.37 (14 bani diferenta). Dar totusi te ataci pentru cei 4 bani diferenta din ultimele 3 zile.
Daca 60% din produsele de consum sunt de import, oare cine pierde?
Mai exista o varianta, trecem toti pe cartofi si paine si ne-am scos. In weekend sarbatorim cu o mamaliga cu branza si gata.
Poate doar asa nu o sa ma influenteze cotatia euro/dolar.
Dar la toti tinerii care si-au luat o casa sau o masina, te gandestii?
Nu mai vb. de toti amaratii care si-au luat credite cu buletinul.
O sa fie interesant, mai tineti minte vremurile de dupa 90, cand in 2 ani te-ai trezit ca banii de o casa nu-ti ajungeau nici de un televizor?
1. iti aduci aminte cu nostalgie de vremurile de dupa 90 bla-bla, dar alegand sa uiti cu buna stiinta ca imediat dupa 1990 s-a spart buboiul "maretelor realizari ale economiei socialiste" si produsele romanesti au aflat urgent ca nu sunt competitive pe pietele externe, dar mai ales romanii au aflat ca le plac mai mult pulpele americane si blugii din import. ASTA este un motiv pentru care s-a dus cursul leu/dolar in balarii.
2. tot dintr-un sentimentalism demn de un adevarat socialist te gandesti la tinerii care si-au luat o casa si o masina precum si la "amaratii" care si-au luat credite cu buletinul. Protectia acestor persoane impiedica BNR-ul sa lase cursul la adevarata sa valoare (peste 5 lei) lucru care ar avantaja atat exportatorii romani cat si plata datoriilor externe.
3. dar cel mai interesant este sentimentalismul generat de frustrarea ca produsele cumparate de tine sunt din import. solutia ta este cea mai buna, dar nu te tine ficatul sa o adopti.
deci cum este cu matematica? cat reprezinta 15% din 1000 de lei? sa nu uitam ca baiatul cu ochelari dinaintea baiatului cu ochelari de astazi declara ca are banii ca sa mareasca salariile. deci bani sunt.
ca vei ajunge sa cumperi doar paine si cartofi din acei bani... well, asta este alta mancare de peste!
Doi la mana: daca-mi vii cu demonstratii economice demne de universitatea lu' madam Dumitrescu, nu mai stam de vorba.
Devalorizarea de 1% azi (si probabil de 3% intr-o saptamana) n-ai cum s-o combati cu astfel de teorii latrinistice...
Dar ce abuzuri si greseli a comis guvernul lu MRU ? practic nici daca-si dorea, nu prea a avut timp.
SIngurul avantaj este acela ca a ajuns la guvernare, dar alte avantaje mie greu sa indentific, poate ne ajuti tu.
Daca face euro 3,7 in cele 6 luni, parol ca-i votez, dar sunt sceptic ca vor reusi.
Mie personal MRU, mia placut ca politician.
acelasi
Gica
Studiu de caz foarte simplu :
la 01.04.2012 cursul Ron/Euro = 4,3219
astazi acelasi curs Ron/Euro = 4,4168
- devalorizarea monedei nationale intr-o luna a fost de 2,2%
daca avem un salariu la 01.04.2012 = 1000 lei
acelasi salariu dar la 01.05.2012 = 1000 x 1,022 = 1022 lei
De cate sute ori (xxx%) s-a devalorizat moneda nationala de 22 de ani ?
Daca s-ar fi ajustat de 22 de ani macar lunar, trimestrial, semestrial sau anual toate salariile, pensiile si veniturile romanilor in raport cu cursul de schimb poate ca si in Romania salariul minim astazi ar fi fost de 1.000 euro si nu de 160 euro?
Exista 2 solutii - 1. ajustarea in sus sau in jos in functie de evolutia cursului a tuturor veniturilor din Romania
sau
2. Nimeni pe teritoriul Romaniei sa nu-si mai exprime veniturile sale contabile in moneda EURO decat dupa anul 2016-2018 cand Romania va intra efectiv in Zona Euro.
A treia solutie sau cale NU exista, restul fiind doar perpetuarea actualei stari de fapt a Romaniei.