Avand tot timpul o situatie mai buna decat partenerii sai de pe batranul continent, Germania incepe sa resimta acum efectele crizei din Europa, asa cum dovedesc piata muncii, care incepe sa-si piarda stralucirea, si un indicator ingrijorator pentru exporturile sale industriale, relateaza AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres

Caderea indicelui directorilor de achizitii din intreprinderile mici si mijlocii la cel mai redus nivel din ultimele 33 de luni si cifrele somajului, care ar putea indica finalul miracolului de pe piata muncii, s-au constituit intr-un adevarat dus rece pentru prima economie europeana, miercuri.

Aceste cifre vin la doar o saptamana dupa confirmarea obiectivului oficial de crestere a PIB-ului, de doar 0,7% in acest an, urmat de 1,6% in 2013, dupa cifra de 3% inregistrata anul trecut.

"Caderea indicelui IMM (la 46,2 puncte in aprilie, fata de 48,4 puncte in martie) reflecta o noua contractie a nivelului productiei (...) cu o slabiciune in special in bunurile de investitii", a explicat institutul Markit, care publica acest indicator avansat.

Exporturile de bunuri de investitii, in special masinile-unelte vandute industriasilor din intreaga lume, reprezinta un stalp al modelului economic german si sufera acum din cauza incetinirii conjuncturii economice din afara Germaniei.

"Un anumit numar de industriasi explica aceasta scadere a comenzilor la export prin cererea mai slaba a clientilor din sudul Europei", adauga Markit.

La randul sau, somajul, un indicator care reactioneaza cu intarziere la conjunctura, incepe sa resimta efectele incetinirii activitatii din Germania.

Rata somajului, in continuare foarte buna, a stagnat in datele corectate cu variatiile sezoniere, la 6,8%, cu o usoara crestere a numarului de cereri de locuri de munca (+19.000).

Dar cererea de mana de lucru a scazut net in aprilie, potrivit Agentiei pentru forta de munca, care estimeaza ca "punctul culminant al cererii pare sa fi fost depasit, desi ramane la un nivel foarte ridicat", cu 500.000 de oferte.

Aceste cifre reprezinta "o reactie intarziata la incetinirea economica temporara observata in al doilea semestru din 2011", spune Timo Klein, de la IHS Global Insight. Demografia in declin din Germania si numarul redus de tineri care ajung pe piata muncii ar urma sa sustina insa piata muncii pe termen mediu, noteaza acesta.

Economistii subliniaza ca prima economie europeana este insa intr-o forma mult mai buna decat vecinii sai si ar urma sa-si recapete forta in cursul anului.

Indicele IMM si somajul arata ca locomotiva germana nu este independenta de problemele din Europa si ca dezvoltarile crizei datoriilor suverane raman "principalul risc" pentru Berlin, precizeaza Klein.

Pana la jumatatea lui 2011, economia germana a fost scutita de efectele crizei iar statul, partizanul unei mari rigori bugetare in Europa, a profitat chiar de acest context, deoarece s-a imprumutat la dobanzi aproape zero.

Astazi, criza are un efect de bumerang, in conditiile in care dezbaterea despre o relansare prin intermediul cheltuielilor publice capata amploare in Europa, in ciuda opozitiei Germaniei.

Acum, exista "semne preocupante ale unei anumite deteriorari a pietei muncii in inima" Europei, noteaza Jonathan Loynes, de la Capital Economics. "In cele din urma, un consens asupra nevoii unei mai mari cresteri in Zona Euro ar putea sa creasca", concluzioneaza el.