Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a estimat miercuri ca, daca guvernul Victor Ponta va fi investit luni de Parlament, volatilitatea leului in fata euro se va "mai calma".

Cursul valutar este liber si se stabileste potrivit raportului dintre cerere si oferta, pe piata valutara, a precizat acesta.

"Este o anumita volatilitate in raport cu ce se intampla in plan international, european, probabil ca de luni incolo, daca Parlamentul va aproba programul si cabinetul Ponta, lucrurile se vor mai calma, in conditiile in care pe plan international se depun eforturi pentru a da mai multa credibilitate investitorilor" in ceea ce priveste evolutia tarilor din Uniunea Europeana, a comentat el.

Leul a trecut miercuri nivelul prag de 4,4 lei pentru un euro, cotatia BNR fiind de 4,4168 lei/euro. Dealerii se asteptau ca BNR sa intervina in piata pentru a stopa deprecierea, insa banca de emisiune nu si-a facut simtita prezenta in piata. Pe piata interbancara euro se tranzactiona la ora 13 in jurul valorii de 4,42 lei, dupa ce tranzactiile atinsesera si nivelul de 4,43 lei/euro. Leul a pierdut teren si in fata dolarului SUA, cotatiile BNR fiind de 3,359 lei/dolar, in vreme ce un franc elvetian a fost cotat la 3,675 lei.