Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu: Numirea lui Georgescu la Finante este un cost pentru BNR dar si o garantie ca politicile fiscale nu vor derapa

"Miscarile mari ale leului nu s-au facut la Bucuresti", a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. In cadrul unei conferinte de presa, oficialul a sustinut ca sunt 10 miliarde de lei in titluri de stat care se afla in mainile nerezidentilor si ca evolutiile interne in context electoral pot amplifica volatilitatea miscarilor de capital. In ce priveste recuperarea salariilor, aceasta era previzibila si ar putea avea un anumit impact asupra inflatiei, a declarat Isarescu. Guvernatorul a anuntat, insa, ca nu vede posibila reducerea CAS in urmatoarele 6 luni. Declaratia sefului BNR vine dupa ce Banca Centrala a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an. "Din punct de vedere al evolutiei inflatiei, mai exista camp de reducere a dobanzii cheie", a declarat Mugur Isarescu, precizand ca "evolutiile interne si externe sunt complicate si trebuie sa fim atenti la stabilitatea economica".

Proiect: Statul intentioneaza sa-si vanda participatia detinuta la OPCOM, bursa energiei

Statul intentioneaza sa-si vanda participatia detinuta la bursa energiei, au declarat pentru HotNews.ro surse din sector. In acest moment, unicul actionar al OPCOM este Transelectrica, societate controlata de Ministerul Economiei. Intr-o prima etapa, actiunile bursei de energie ar putea fi impartite intre Ministerul Economiei, Transelectrica si Transgaz. Ulterior, isi vor vinde participatiile catre investitori privati si chiar catre institutii financiare internationale, astfel incat niciuna dintre partile implicate sa nu detina mai mult de 5% din bursa energiei, OPCOM. "Undeva la nivelul anilor 2014-2015 am putea avea actionariat diversificat la bursa energiei", au spus sursele citate. In plus, proiectul vizeaza si formarea bursei regionale prin implicarea unor state precum Ungaria, Bulgaria, Serbia. Intreaga schema este discutata si analizata cu reprezentantii delegatiei Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, se arata intr-o analiza HotNews.ro. Bursa energiei in Romania depinde in mare masura si de modul in care va fi dezbatut proiectul noii Legi a Energiei Electrice. Varianta aprobata de Guvern prevede functionarea unui singur operator pe piata. Insa, sunt presiuni in vederea infiintarii mai multor "burse ale energiei". In acest moment OPCOM este singura piata autorizata sa intermedieze tranzactii cu energie electrica.

Proiectul uzinei Renault din Algeria, tot mai controversat si mai departe de a se concretiza

Proiectul uzinei Renault din Algeria este tot mai controversat si mai departe de a se concretiza, scrie publicatia 0-100.ro. Informatii despre aceasta uzina au aparut inca de acum doi ani, iar in ultima saptamana a fost vehiculata informatia ca la inceputul lunii va fi facut anuntul oficial referitor la deschiderea acesteia. Totusi, presa franceza scrie pe larg despre neintelegerile dintre Algeria si Renault pe tema locului viitoarei uzine si pe tema rolului pe care noua unitate il va avea. Miza este mare fiindca Algeria este o piata importanta pentru Renault, care a vandut acolo 75.000 de masini anul trecut, dintre care 20.000 de Dacii. Daca va fi construita, uzina algeriana va fi diferita de cea deschisa recent in Maroc. Cea algeriana ar avea o capacitate de cateva ori mai mica si ar urma sa asambleze doar pentru piata interna, unde Renault este lider la vanzari. Uzina din Maroc a fost gandita pentru export si va produce o serie de modele care vor fi facute doar acolo.

Justitia germana interzice Microsoft sa-si mai vanda produsele in Germania. Vezi ce solutie ingenioasa a gasit compania

Justitia germana ii interzice companiei Microsoft sa-si vanda produsele in Germania. Un tribunal regional a dat o hotarare preliminara prin care interzice vanzarea unor produse precum Xbox 360, Windows 7, Internet Explorer si Windows Media Player. Judecatorii au luat decizia dupa ce Motorola Mobility s-a plans ca Microsoft a folosit fara a avea dreptul o serie de patente de compresie video pe care compania americana le detine. Decizia este insa preliminara si cei de la Microsoft spun ca nu are niciun efect practic fiindca si-au mutat in Olanda centrul logistic; in consecinta, germanii pot comanda din Olanda orice produs, scrie Agentia France Presse. Microsoft a anuntat ca va face apel, iar daca justitia va hotari ca nu mai este nevoie de nicio interdictie, ar putea sa-i puna pe cei de la Motorola sa plateasca despagubiri daca acestia vor insista cu blocarea vanzarilor Microsoft.