Spania a imprumutat joi 2,516 miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni de stat cu scandenta la trei si cinci ani la randamente care au crescut semnificativ, informeaza AFP.

Cererea investitorilor a fost puternica, acestia solicitand mai mult de 8 miliarde de euro, ceea ce a permis Trezoreriei sa imprumute putin peste nivelul maxim prevazut al intervalului (1,5 - 2,5 miliarde), insa la costuri semnificativ mai mari, ratele dobanzii depasind 4% pentru cele doua emisiuni, conform unui comunicat al Bancii Spaniei.

Rata medie a emisiunii de titluri de stat cu scandenta peste 3 ani a ajuns la 4,037%, fata de 2,617% la ultima emisiune similara, pe 1 martie.

In cazul emisiunii de titluri la 5 ani au fost sugerate doua referinte, la 4,752% si 4,960%, mult peste randamentele inregistrate la ultima emisiune comparabila, de 3,565% pe 2 februarie si 3,696% pe 17 februarie 2005.

Standard and Poor's a precizat joia trecuta ca este ingrijorata cu privire la situatia economica a Spaniei si ca se asteapta la o continuare a suportului fiscal acordat de guvern sectorului bancar, retrogradand ratingul suveran al Spaniei de la A la BBB+.

Totodata, luni, agentia a retrogradat si ratingurile a noua banci spaniole, printre care Santander si BBVA.